Wpis z mikrobloga

@jokefake: Miałem niedawno taki przypadek. Stoję już z wędliną i serem do kasy, wyszło jakieś 15 czy 17 zł do zapłaty a babka mi mówi, że można od 20 zł płacić kartą i że mogę sobie "dobrać gumy albo coś innego". Popatrzyłem na nią jak na głupią, cofnąłem rękę z kartą i wyszedłem ze sklepu zostawiając wszystko na ladzie.
Skoro oni nie szanują klienta to dlaczego ja miałbym szanować ich.
@jokefake: tak jak u mnie - początek lata, zaczynają się upały, wbiegam do Dino --> kierunek lodówki z piwem... lodówki wyłączone z prądu... piwo cieplejsze niż te stojące na regałach ()
@jokefake: wedle prawa mozna placic WSZEDZIE karta juz od 1zl. Zaden sklep, nawet jakas marna osiedlowka 'U Ani' nie moze odmowic Ci prawa do zaplaty karta.
Tez juz mialam kilka takich sytuacji.
Piersza to weszlam do jakiegos sklepu typu zabawki-plecaki-papierniczy i chcialam kupic baterie za ok. 6zl, koles mowi, ze od 10zl platnosc karta. Mowie mu, ze mam prawo zaplacic od 1zl. To on sie uśmiecha jak idiota i mowi 'to
@Shyvana: gówno prawda - mają obowiązek przyjąć tylko i wyłącznie gotówkę, nawet jakby była promocja z jakimiś bonami i ich nie przyjęli, to podpada to pod inny przepis. Największe szanse miałabyś przy wprowadzaniu klienta w błąd jak mają naklejki kart, a nie widać nigdzie ostrzeżenia o kwocie minimalnej. Co innego umowa z firmą obsługującą płatności kartą, ale zwykle przymykają oko na takie praktyki, bo wolą sprawić, że przestaniesz kupować w tym
@VinAlucard: Jest przed sklepem informacja o płatności kartą? Jest. Jest przed sklepem informacja o kwocie minimalnej? Nie ma. Tez tak już miałem kilka razy że wywaliłem towary na taśmę i przy kasie informacja o kwocie minimalnej. Zazwyczaj coś dopierałem na siłę ale ostatnio zostawiam to w #!$%@?. Oni zmarnowali mój czas więc ja zmarnuję trochę ich czasu.
@jokefake: Platnosc karta to tylko sposob na przekazanie gotowki, powinni przyjmowac platnosc karta nawet za glupia gume za 20 gr. Zglos do Visy, dostana po dupie a w najgorszym wypadku zabiora terminal.
@Aerdyn: A co ma z tym visa wspólnego? Operatorami terminali płatniczych w Polsce są np. Polcard cz eService.
@jokefake: Szczerze, to ja nie kumam tych kwot minimalnych. Opłata za najem terminala jest stała za m-c i wynosi 30-50zł w zależości od umowy. Intercharge jest obecnie na poziomie 0,2% dla kart debetowych i 0,3% dla kredytowych. Co za różnica czy ktoś kupi 10 x 1zł czy 1 x 10zł. Intercharge będzie