Mirki wymyśliłem reformę zbrojeń naszego pięknego kraju, która podnosi siłę defensywną do nieocenionego poziomu. Przykład #ukraina pokazuje, że ryzyko wojny konwencjonalnej nadal istnieje. Zachęcam do lektury.
Za podstawę swoich rozważań przyjmuję dwa (wydaje mi się oczywiste) punkty: 1. Położenie geopolityczne Polski nie jest szczęśliwe. Zazwyczaj znajdowaliśmy się między młotem a kowadłem. 2. Polski nie stać na wydanie takich kwot pieniędzy, żeby stać się OFENSYWNĄ potęgą militarną. Nie oznacza to jednak, że musimy być bezbronni w przypadku ingerencji obcych sił na terenie naszego kraju.
Atak wroga przeprowadzany jest zazwyczaj przez: lotnictwo, pojazdy bojowe (czołgi, wozy opancerzone itp.) i piechotę. Według mnie rozwiązaniem byłoby umieszczenie w każdej GMINIE w Polsce, placówki defensywnej. Wyposażenie takiej to: 1. Wyrzutnia rakiet przeciwpancernych wraz z dwoma rakietami typu SPIKE (2*100 tys dolarów + ~20 tys dolarów wyrzutnia) 2. Wyrzutnia rakiet przeciwlotniczych wraz z dwoma rakietami typu GROM/PIORUN (brak danych przyjęto tak jak spike) 3. 15 sztuk karabinu Beryl (4200 zł sztuka + 1500 sztuk amunicji za 3600 zł) Dodatkowo trzeba doliczyć koszt zabezpieczenia budynku (300 tys złotych).
PANIE, IDŹ PAN W C#$J! ILE TO BY KOSZTOWAŁO?!
Koszt jednej takiej placówki to: 1. Cały zestaw SPIKE ~220 tys dolarów = 814 tys złotych 2. Nie znalazłem konkretnych danych, kosztu zestawu GROM/PIORUN zakładam więc, że tyle samo co zestaw SPIKE = 814 tys złotych 3. Karabiny Beryl: 15 x 4200 zł + 1500 stuk amunicji (3600 zł) = 66,6 tys 4. Koszt dostosowania budynku (już istniejącego, adaptacja budynku gminy) do magazynowania wyżej wymienionych zabawek 300 tys. W sumie prawie 2 mln złotych za jedną placówkę. Przemnóżmy to przez 2478 (liczba wszystkich gmin) i daje nam to 4.96 miliarda polskich złotych. Dużo? Wydaje się, że dużo. Ale tylko dopóki nie porównamy do np. wydatków MONu tylko z 2014 roku czyli 10 MILIARDÓW DOLARÓW (!) czy zakupu 48 samolotów F16 za 3,8 miliarda dolarów. Chciałem powiedzieć przez to, że STAĆ Nas na takie rozwiązanie.
CZY CZTERY RAKIETY NA KRZYŻ I KILKA KARABINÓW POMOGĄ?
Czy to zapewni całkowite bezpieczeństwo? Nie. Ale jaki dowódca planuje atak na kraj, w którym w KAŻDEJ gminie (przypominam, że jest ich 2478) czeka go przywitanie w postaci zdeterminowanej i całkiem uzbrojonej ludności miejscowej? Wyślesz tam czołg i rozgonisz towarzystwo? Stracisz przynajmniej jeden (a to wielka strata). Zrobisz nalot? Jest szansa na stratę samolotu (a to jeszcze większa strata). Więc wyślę tam piechotę. Ale obrońcy nie poddadzą się bez walki. I tak w 2478 razy. #!$%@?.
@Michelangelo: no debil no... moglibyśmy podyskutować gdybyś znał zasięg ręcznych wyrzutni plot i ppanc verus zasięg rakiet samolotów i zasięg ognia czołgów, artylerii etc.
@Michelangelo: gorzej jak grom zostanie uzyty do zestrzelenia wlasnego samolotu lub smiglowca przez osobe ktora nie bedzie miala pojecia do czego strzela.
@Jade: Weź pod uwagę, że to ma być szansa i doposażenie ludności cywilnej w partyzantce - to nie jest regularna armia @maniac777: Zawsze jest takie ryzyko. Ale jak ktoś będzie do Ciebie/Twojej okolicy strzelał to raczej nie będzie to przyjaciel( ͡°͜ʖ͡°)
@Michelangelo: Wystarczy poczytać o założeniach OT i formacjach nieregularnych. I nie w gminie a w powiecie, średnia wielkość powiatu w Polsce to ok 300 km2, a żeby obronić skutecznie taki obszar wystarczy batalion.
Atak wroga przeprowadzany jest zazwyczaj przez: lotnictwo, pojazdy bojowe (czołgi, wozy opancerzone itp.) i piechotę.
@Michelangelo: Wojna na Ukrainie wykazała że atak wroga jest prowadzony przede wszystkim przez artylerię. Zwłaszcza taką która znajduje się na terytorium wroga.
@Michelangelo: tak tyle ze jak ktos do ciebie strzela to znaczy ze nie jestes juz w stanie uzyc tej broni. Byloby jak z ostatnim rajdem zabytkow. Chlop stwierdzi ze pewnie obcy i zestrzeli. Jezeli juz jakas bron to zdecydowanie krotszego zasiegu. Granatniki przeciwpancerne to max.
@Michelangelo: a GDZIE miałaby walczyć tą partyzantka i JAK? Bo chyba nie sądzisz że będą walczyć przeciw regularnym oddziałom które są wyposażone w noktowizje, termowizje plus wsparcie z powietrza etc
@kwsap: W zasadzie to tak. Przy takiej inwestycji zawsze ktoś przeszkolony musiałby być w zasięgu. Mam wrażenie, że odbierasz to jako pomysł na pełne rozwiązanie kwestii obrony. Nie o to chodziło. To jest szansa dla cywili. W razie konfliktu to jako cywil chciałbym mieć jakąkolwiek szansę się bronić.
@deviator: to nie jest battlefield kolego. Żeby poprawnie używać snajperki trzeba przejść wiele szkoleń i ćwiczyć. Nie bez powodu snajperzy to elita. W miastach walczyć? Życzę powodzenia w przejściu niezauważonym przez prlowskie blokowiska pełne otwartego pola. Ładunki wybuchowe? Ok, skąd je wezmiesz? Bo chyba nie zrobisz metoda chałupniczą. A jeśli zrobisz to przeciwko cięższym pojazdom będą bezużyteczne.
@Michelangelo: Ale ty wiesz, że w takiej sytuacji nawet Rosjanie mogą w końcu szarpnąć się na naprowadzaną laserowo/telewizyjnie bombę w stylu KAB-500, która powinna rozwiązać problem?
A jeśli nawet nie rozwiąże za pierwszym razem, to zwykle podwiesza się je przynajmniej parami?
I wiesz, że z użyciem czegoś mniejszego od zestawu 2k12 Kub albo S-125 Newa nie da się nosiciela takich bomb zestrzelić, bo leci za wysoko?
@Problem: Nie nie wiem bo jestem tylko szarym (pomarańczowym) mirkiem, który poza odrobiną zainteresowania militariami nic nie ma wspólnego z wojskiem. Dziękuję za konstruktywną krytykę.
@Problem: może być i moździerz. Poza tym tacy ochotnicy-partyzanci przedstawiają nikłą wartość bojową i założę się ze po pierwszych 5 minutach walki byliby posiekani olowiem
@Michelangelo: Takie siły są niemobilne co oznacza ,że w wypadku wojny 90% z nich nie wejdzie do akcji. Zamiast tych 3000 wyrzutni rozrzuconych po kraju więcej da 1000 które będzie można szybko przemieścić.
Koszt dostosowania budynku (już istniejącego, adaptacja budynku gminy)
@Michelangelo: Samobójstwo. Takie bardziej skomplikowane zabawki trzyma się tylko w bezpiecznym miejscu ( jednostka) a nie w budynku gminnym nawet jeśli mialby byc chroniony. Banki potrafia obrabowac nawet sasiadujace z komenda policji to i tu byłoby podobnie i ktos miałby wyrzutnie do zestrzeliwania samolotów. Ten punkt absolutnie odpada.
Nie nie wiem bo jestem tylko szarym (pomarańczowym) mirkiem, który poza odrobiną zainteresowania militariami nic nie ma wspólnego z wojskiem. Dziękuję za konstruktywną krytykę.
@Michelangelo: no to chyba niepotrzebnie podjales sie analizy czegos co cie przerasta. czytanie polski zbrojnej nie zrobi z ciebie speca od bezpieczenstwa ( ͡°͜ʖ͡°)
@Tylko_nocny: Ale tu napisano że te rakiety nie beda w depozycie w banku tylko gminnym budynku. Taka akcje może nawet zorganizowac wrogie panstwo chcac zdobyc egzemplarz rakiety do zbadania i opracowania sposobu ograniczania jej skutecznosci. Taka broń nie może byc rozrzucona masowo poza jednostka do tego w miejscach o których każdy wie że ona tam jest. Tam moga byc jakiej kałachy ale na pewno nie wyrzutnie GROM. Dodam że ten program
@szurszur: w ogole nie wiem czemu rozpatrujemy tak #!$%@? propozycje w zasadzie to uswiadomilo mi bezasadnosc wprowadzania OT ktora proponuje szeremietiew (no i ta pomarańcz) xD
@Jade: Żeby oszukać termowizję i nokto starczy ci ... szyba. Promienie podczerwieni odbijają się od szyb, a to właśnie te promienie są podstawą działania tego. Co do bezpieczeństwa to można by część przedmiotów poprawić jak PO które w obecnej formie jest gówniane a zamiast wuefistów dać misjonarzy którzy nie mają lepszego zajęcia, maja odpowiednio dużo expa nabitego na ciapkach żeby uczyć jak one to robiły i jak to poprawić. Nauka robienia
Aktywne Wpisy
18+
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Za podstawę swoich rozważań przyjmuję dwa (wydaje mi się oczywiste) punkty:
1. Położenie geopolityczne Polski nie jest szczęśliwe. Zazwyczaj znajdowaliśmy się między młotem a kowadłem.
2. Polski nie stać na wydanie takich kwot pieniędzy, żeby stać się OFENSYWNĄ potęgą militarną.
Nie oznacza to jednak, że musimy być bezbronni w przypadku ingerencji obcych sił na terenie naszego kraju.
Atak wroga przeprowadzany jest zazwyczaj przez: lotnictwo, pojazdy bojowe (czołgi, wozy opancerzone itp.) i piechotę.
Według mnie rozwiązaniem byłoby umieszczenie w każdej GMINIE w Polsce, placówki defensywnej. Wyposażenie takiej to:
1. Wyrzutnia rakiet przeciwpancernych wraz z dwoma rakietami typu SPIKE (2*100 tys dolarów +
~20 tys dolarów wyrzutnia)
2. Wyrzutnia rakiet przeciwlotniczych wraz z dwoma rakietami typu GROM/PIORUN (brak danych przyjęto tak jak spike)
3. 15 sztuk karabinu Beryl (4200 zł sztuka + 1500 sztuk amunicji za 3600 zł)
Dodatkowo trzeba doliczyć koszt zabezpieczenia budynku (300 tys złotych).
PANIE, IDŹ PAN W C#$J! ILE TO BY KOSZTOWAŁO?!
Koszt jednej takiej placówki to:
1. Cały zestaw SPIKE ~220 tys dolarów = 814 tys złotych
2. Nie znalazłem konkretnych danych, kosztu zestawu GROM/PIORUN zakładam więc, że tyle samo co zestaw SPIKE = 814 tys złotych
3. Karabiny Beryl: 15 x 4200 zł + 1500 stuk amunicji (3600 zł) = 66,6 tys
4. Koszt dostosowania budynku (już istniejącego, adaptacja budynku gminy) do magazynowania wyżej wymienionych zabawek 300 tys.
W sumie prawie 2 mln złotych za jedną placówkę. Przemnóżmy to przez 2478 (liczba wszystkich gmin) i daje nam to 4.96 miliarda polskich złotych. Dużo? Wydaje się, że dużo. Ale tylko dopóki nie porównamy do np. wydatków MONu tylko z 2014 roku czyli 10 MILIARDÓW DOLARÓW (!) czy zakupu 48 samolotów F16 za 3,8 miliarda dolarów. Chciałem powiedzieć przez to, że STAĆ Nas na takie rozwiązanie.
CZY CZTERY RAKIETY NA KRZYŻ I KILKA KARABINÓW POMOGĄ?
Czy to zapewni całkowite bezpieczeństwo? Nie. Ale jaki dowódca planuje atak na kraj, w którym w KAŻDEJ gminie (przypominam, że jest ich 2478) czeka go przywitanie w postaci zdeterminowanej i całkiem uzbrojonej ludności miejscowej?
Wyślesz tam czołg i rozgonisz towarzystwo? Stracisz przynajmniej jeden (a to wielka strata). Zrobisz nalot? Jest szansa na stratę samolotu (a to jeszcze większa strata). Więc wyślę tam piechotę. Ale obrońcy nie poddadzą się bez walki. I tak w 2478 razy. #!$%@?.
#polska #wojsko #wojna #wojskopolskie #armia i trochę #militaria
@maniac777: Zawsze jest takie ryzyko. Ale jak ktoś będzie do Ciebie/Twojej okolicy strzelał to raczej nie będzie to przyjaciel( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Michelangelo: Wojna na Ukrainie wykazała że atak wroga jest prowadzony przede wszystkim przez artylerię. Zwłaszcza taką która znajduje się na terytorium wroga.
Taguj #januszewojny
W miastach, np przy użyciu ładunków wybuchowych, karabinów snajperskich i... trucizn
A jeśli nawet nie rozwiąże za pierwszym razem, to zwykle podwiesza się je przynajmniej parami?
I wiesz, że z użyciem czegoś mniejszego od zestawu 2k12 Kub albo S-125 Newa nie da się nosiciela takich bomb zestrzelić, bo leci za wysoko?
Poza tym, taki budynek przy
@alpag: w rekach sołtysa nie ale w rękach uzbrojonej, przeszkolonej i co najważniejsze znajacej topografie terenu to bardzo nebezpiczna broń
@Michelangelo: Samobójstwo. Takie bardziej skomplikowane zabawki trzyma się tylko w bezpiecznym miejscu ( jednostka) a nie w budynku gminnym nawet jeśli mialby byc chroniony.
Banki potrafia obrabowac nawet sasiadujace z komenda policji to i tu byłoby podobnie i ktos miałby wyrzutnie do zestrzeliwania samolotów.
Ten punkt absolutnie odpada.
@Michelangelo: no to chyba niepotrzebnie podjales sie analizy czegos co cie przerasta. czytanie polski zbrojnej nie zrobi z ciebie speca od bezpieczenstwa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@szurszur: tyle ze ci ludzie kradna pieniadze KASJEROW, a nie z sejfu ktory otwierany jest w zasadzie 2 razy.
tam rzecze na prawde są bezpieczne.
Taka akcje może nawet zorganizowac wrogie panstwo chcac zdobyc egzemplarz rakiety do zbadania i opracowania sposobu ograniczania jej skutecznosci.
Taka broń nie może byc rozrzucona masowo poza jednostka do tego w miejscach o których każdy wie że ona tam jest. Tam moga byc jakiej kałachy ale na pewno nie wyrzutnie GROM.
Dodam że ten program
w zasadzie to uswiadomilo mi bezasadnosc wprowadzania OT ktora proponuje szeremietiew (no i ta pomarańcz) xD