Wpis z mikrobloga

@PrevuD: Ale fajnie! U nas na zajęciach projektowych z Projektowania Mechatronicznego skończyło się na wirtualnym programie frezarki za maks 4 tys. zł. Opracowanie było na tyle szczegółowe, że chcę to kiedyś wziąć i zbudować, dla samego siebie, trochę zazdroszczę że mogłeś coś fizycznie zrobić na inżynierkę - u nas bardzo ciężko o taki temat. A wrzeciono widzę profeska ;)
@Domas3: ok ;) po sąsiedzku dostaniesz poza rozdajo jak się odrobie;)
@rod3nt: recepta na to to tylko zabrać się do roboty ;)
A czemu ciężko było zrobić ? Ją to robilem dla siebie przede wszystkim i za moje pieniądze a przy okazji opisywalem do pracy inżynierskiej ;)
@PrevuD: ładna zabawka, ile ten mokry chinol ma kW i rpm? przy okazji - z jakiego profila jest rama?

To jest raczej ploter, bo stal raczej słabo skrobie-przy takim kalibrze daje znać małą masa, moc, i oprawka max ER32, czyli frezy do 20 mm.
@PrevuD: zgłoś swoją prace do jakiegoś konkursu. widziałem na imirze #agh że ktoś z mibm w swojej pracy inżynierskiej zaprojektował frezarko - tokarke cnc do wyrobów modelarskich [czy coś takiego], dostał za to 3 miejsce i z 500zł ( ͡° ͜ʖ ͡°)

pierwsze miejsce to oczywiście modernizacja wózków inwalidzkich i mechanika w medycynie.. 1. miejsce ~ 3k zł
@PrevuD: Pracuję na prawdziwych numerykach, powiem ci tak: na początek to już coś, ale dalej, do prawdziwej obrabiarki jeszcze długa droga. :) Tematy na dalsze rozmyślania: sztywność maszyny, chłodzenie obrabianego materiału, automatyczna wymiana narzędzia, bazowanie materiału, oprogramowanie(!), łatwość obsługi, dokładność wykonania zadania, wytrzymałość elektroniki na kurz i zmienne temperatury otoczenia, awaryjność itd. Takie wymagania stawiam jeśli chcę ocenić maszynę.
@tomsonyot: 2.2kw 24000 RPM;) jak dla mnie wystarczy

@motorade: nie potrzebuje ;) wystarczy satysfakcją i inż;)
@bool_bool: ją również na tokarkach CNC pracowalem 5 lat jako programista nastawiacz i byłem rowniez odpowiedzialny za serwis tych maszyn więc temat znam

@macowiec: polecam tylko trzeba albo pracować albo się interesować tematyką w praktyce żeby wyniesc coś że studiów poza kombinowaniem ;))