Wpis z mikrobloga

Wiecie, jaki jest absolutnie najlepszy sposób na oszczędzanie? Utrzymywanie portfela bez drobnych. Wszystkie pieniądze (poza papierowymi oczywiście), jakie miałem w portfelu, zmieniałem na całe piątki i wrzucałem do skarbonki. Plus też taki, że portfel lekki. W trzydzieści dni uzbierałem 95 złotych i nawet tego nie odczułem. Musze teraz spróbować tego na dłuższą metę, bo te trzydzieści dni to był eksperyment.

#oszczedzanie #pieniadze #chwalesie
cdwdj - Wiecie, jaki jest absolutnie najlepszy sposób na oszczędzanie? Utrzymywanie p...

źródło: comment_9EKSn6AMDt9rBXvH68GNwjMsSoXcHmvx.jpg

Pobierz
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cdwdj: może po prostu wyznaczanie celów i trzymanie się planu/strategii. Oczywiście zdarza mi się podebrać z kupki na jakiś nieplanowany wydatek, ale wtedy po prostu uzupełniam większymi sumami z kolejnych wypłat. Po prostu cel jest dla mnie bardziej atrakcyjny niż to co bym chciał na bieżąco wydać.
  • Odpowiedz
@szcz33pan: Te 30 dni to był raczej eksperyment niż stricte odkładanie. Chciałem sprawdzić, ile zbędnych drobniaków wala mi się po portfelu w ciągu miesiąca. Gdybym chciał jeszcze więcej odkładać, niż teraz odkładam, to żyłbym odrobinę skromniej i kilka stówek dałoby radę zaoszczędzić.
  • Odpowiedz
Ja używam msavera w mbanku, 10% z każdej transakcji odkłada, ale jest tez opcja żeby np wszystkie koncówki odkładał
  • Odpowiedz
@cdwdj: Ja robiłem tak, że każda dwuzłotówka jaka wylądowała w mojej kieszeni leciała do magicznego słoja. Ten uczuć gdy wyjmujesz ponad 200zł w dwuzłotówkach ( ͜͡ʖ ͡€)
  • Odpowiedz
@cdwdj: ja mam inny sposob. Zalozylem w pewnym banku ( ͡° ͜ʖ ͡°) dodatkowe konto oszczednosciowe. Dziala ono w ten sposob ze od kazdej transakcji karta 10% kwoty przenosi na to konto. Po 4 miechcach uzbieralo sie 950cbln.( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@cdwdj: no to konto oszczędnościowe, i przelewanie jakiejś kwoty z każdej wypłaty, albo drobnych, ja np jak mam powiedzmy 268,15 zł na koncie to 18,15 przelewam na oszczędnościowe. W przez jakiś rok, prawie nic nie uzbierałem, bo pod koniec miesiąca wypłacam z powrotem bo mi brakuje ( ͡º ͜ʖ͡º) Polecam.
  • Odpowiedz