Wpis z mikrobloga

• 13
W USA nie ma czegoś takie jak w Polsce "zielona strzalka" ktora pozwala kierowcy skręcić w prawo jeżeli strzałka jest zapalona i kierowca upewni się, że może bezpiecznie skręcić.

W stanach inaczej poradzili sobie ze skrętem w prawo na czerwonym świetle - mianowicie ZAWSZE możesz skręcić w prawo na czerwonym (uprzednio upewniając się że nie dojdzie do kolizji) chyba, że pod światłami jest znak jak na obrazku :)

Czasem jeszcze pod znakiem pisze (jeżeli przechodnie są widoczni)
#usa #ciekawostki
Wku - W USA nie ma czegoś takie jak w Polsce "zielona strzalka" ktora pozwala kierowc...

źródło: comment_4lGp61IP3m3C6KBXUbqrGYseoJvam3h2.jpg

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@uczony77: Tu mnie zaintrygowałeś - o Nowym Yorku nie wiedziałem, a strzałek nigdy nie widziałem a byłem już w kilku większych i mniejszych miastach w stanach. Dzięki za info :)
  • Odpowiedz
nom...Nowy Jork ma prędkość stanową 55 mil/h. a na niektórych nowojorskich autostradach speed limit wynosi 65 mil/h a jeżdżą 75-80 mil/h i policaj nie robi z tego powodu łapanek.
I jak żyć? Kogo słuchać?
( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@W_k_u:
@uczony77: jak zwykle jestem przeciwny uogolnianiu mowiac o stanach. Wiele osob mowi "a w ameryce to... a w ameryce tamto..."
Bez sensu, stany moga sie bardzo rozbic. Jest prawo federalne i stanowe.
W jednym stanie mozesz jechac z jedna sluchawka w uchu, w innym w ubu a jeszcze w innym jest zakaz. Zapinanie pasow? W new hepshire nie ma w ogole zadnych przepisow dotyczacych pasow.
  • Odpowiedz
@MagicznyKoral: To miasto i tak cierpi na niekonczace sie korki spowodowane ogramna liczba samochodow ale i ciaglymi kolizjami bo ich umiejetnasci za kierownica pozostawiaja wiele do zyczenia, pozwolic nowojorczykom skrecac na czerwonym to jak otworzyc poszke pandory.
  • Odpowiedz
@nejtan: wiem przekonałem się o tym na własne oczy, wymuszenia to całkowita normalka, ale jak to mój wujek mówił "wczoraj na ośle siedział, a dziś za kierownicą" albo "ledwo z drzewa zszedł i już za kierownicą siada" nie trzeba chyba wskazywać do kogo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@W_k_u: tak, a do tego nie ma głupiego przepisu nakazujacego jazdę prawym pasem. I można lewym sobie 500 km jechać :) I co, automatyczna zielona strzałka i jakoś masy ludzi nie giną, europa powinna się od amerykanów uczyć
  • Odpowiedz
@animuss: w nowym jorku nie musisz jechac prawym to prawda ale w new jersey juz mozesz dostac mandat za blokowanie lewego pasa.
Wszedl tez nowy przepis dotyczacy omijania policji stojacej na poboczu.
Jesli radiowoz stoji na poboczu z prawej strony, osoby jadace zewnetrznym prawym musza zjechac jeden pas w lewo aby nie mijac radiowozu. Jesli nie ma takiej mozliwosci np obok jedzie ciezarowka, nalezy zwolnic 20mil mniej niz dopuszczalna predkosc
  • Odpowiedz