Wpis z mikrobloga

#symfony2 no to teraz formularze...

$product = $this->getDoctrine()
->getRepository('PolAppBundle:Reg')
->findOneByBest(1);

$bestRegistrar = $this->createFormBuilder( $product)
->add('Reg', 'entity', array('class' => 'PolAppBundle:Reg', 'choice_label' => 'domain',))
->getForm();
jak ustawić dany select na selected?
Powyższe nie chce działać...
  • 12
takie coś tez nie dziala..

$arra = [ 'Reg' => '2'];
$bestRegistrar = $this->createFormBuilder( $arra)
->add('Reg', 'entity', array('class' => 'PolAppBundle:Reg', 'choice_label' => 'domain',))
->getForm();
@Damian1998:

nie dodawało "selected" do pola option którego szukałem w $product

tak już działa poprawnie

$product = $this->getDoctrine()->getRepository('PolAppBundle:Reg')->findOneByBest(
$bestRegistrar = $this->createFormBuilder()
->add('Reg', 'entity', array(
'class' => 'PolAppBundle:Reg',
'choice_label' => 'domain',
'data' => $product,
))
@qwelukasz: Ło jej ło jej...

Formularze nazywaj od "$formCosTam" lub jakkolwiek inaczej Najlepiej też wydziel je do innej klasy.
Prosze: http://symfony.com/doc/current/book/forms.html#creating-form-classes

Po co chcesz mu jeszcze raz wysłać 'data', zbinduj ma dane na wejściu do createFormBuilder(), sam "wybierze" rekord ;-) i zaznaczy selected - po to się to używa. By raz zbudować formularz, zawrzeć w nim wszystkie warunki i walidacje a później używać kilka razy (np do dodawania i edycji)

createFormBuilder($product)
no to jak w $product ustawisz odpowiedni Reg czymkolwiek to jest (zacznij nazywać rzeczy normalnie, bo oczy krwawią) to powinien się odpowiednio ustawić w formularzu

@DanioPL: jest nazwany, na potrzeby przykładu zmieniłem nazwę :)
Po co chcesz mu jeszcze raz wysłać 'data', zbinduj ma dane na wejściu do createFormBuilder(), sam "wybierze" rekord ;-) i zaznaczy selected - po to się to używa. By raz zbudować formularz, zawrzeć w nim wszystkie warunki i walidacje a później używać kilka razy (np do dodawania i edycji)

createFormBuilder($product)

@wiktor12348: no to tak właśnie zrobiłem ale nie działa to (nie dodaje selected)... dopiero jak ustawie mu przez data to