Wpis z mikrobloga

#cytatywielkichludzi #wtfcontent
( ͡° ͜ʖ ͡°)

Biedak umiera tak samo jak bogacz, a mędrzec identycznie jak głupiec.

Więc JEŚLI miałbyś po śmierci trafić do piekła na wieczność, to czy chciałbyś, aby ktoś Cię przed nim ostrzegł i powiedział jak go uniknąć?

Spójrz. Gdyby ktoś Ciebie oszukał i okradł, a potem stanął przed Sądem i rzekł na swoją obronę:

"Wysoki Sądzie. Oszukałem i okradłem, ALE logicznie rzecz biorąc nie przejmuje się tym, bo skąd mogę wiedzieć, jak jest w więzieniu i czy ono istnieje? Przecież nigdy tam nie byłem, więc po co miałbym się martwić? Mam inny światopogląd. Myślę pozytywnie. Jestem niewierzący. Ponadto, zamiast przejmować się karą, ZROBIŁEM DOBRY UCZYNEK i umyłem panu samochód. "

- to czy na tej podstawie sprawiedliwy Sędzia powinien wypuścić Twojego napastnika na wolność?

Dobrze wiesz, że nie.

Ponieważ w takich okolicznościach, Twój oprawca trafiłby do więzienia, NIE DLATEGO, że tam nie był lub że nie wierzy w istnienie kary, a także NIE DLATEGO, że umył Sędziemu samochód czyniąc dobry uczynek - LECZ DLATEGO, że Cię oszukał i okradł. Bo dwie są drogi zadośćuczynienia Prawu. Jedna polega na tym, że się Prawa przestrzega, druga zaś na tym, że się ponosi karę, jeśli się Prawo przekroczy. Podobnie jest z Tobą.

O dziwo, dalej nie pozwala wkleić, bo "Treść zawiera przekleństwa"(?!)
  • 3
@plnk: To z tego obrazka, bo to go wklejają zielonki. Kiedyś na dole było jeszcze kazdy-student.pl (bez -), ale widać po kilku zgłoszeniach do registrara domeny okazało się że to nie oni, a przynajmniej tak mówią:

Bardzo nam przykro, ale spamowanie na wykop.pl nie jest naszym działaniem. Ktoś podszywa się pod nasz serwis. >Próbujemy znaleźć tę osobę, ale to nie jest łatwe.