Wpis z mikrobloga

No elo mireczki jest sprawa.

Mam w planach upgrade komputera i mam do was parę pytań. Moja obecna specyfikacja wygląda następująco. plus zasilacz Corsair VS450. Konkretnie w planach mam wymianę wysłużonej już karty graficznej i procesora. Jeśli chodzi o procesor to jestem praktycznie pewien, że skuszę się na i5 4690k, natomiast jeśli chodzi o kartę graficzną to tutaj zaczynają się schody. Jestem rozdarty pomiędzy [R9 390](http://www.sapphiretech.com/productdetial.asp?pid=C436E37C-8A09-48B6-9F2B-F4AF86E377B6⟨=eng), a "memową" GTX 970.

Moje pytania do was brzmią następująco:
1. Co wy byście kupili na moim miejscu.
2. Czy moja obecna specyfikacja nie będzie się kłócić z tym/i procesorem/kartami.
3. Podejrzewam tak na 90%, że zasilacz będzie do wymiany. Możecie jakiś polecić?
4. Z tego co czytałem R9 390 posiada podobną wydajność do 970 (jeśli rozmawiamy o rozdzielczości 1080p), szczególnie jeśli 970 jest podkręcona. Jednak kiedy oglądałem benchmarki na YT to R9 390 potrafiła w niektórych tytułach mieć nawet do 15 FPS więcej. Miał ktoś może z was do czynienia z obiega kartami i może się podzielić swoją opinią na ich temat?

Inb4 "Dołóż 30000 zł i kup coś porządnego" moje fundusze wynoszą maks 3000zł.

#pcmasterrace #pc #komputery #pytanie
  • 41
@domel88: Tak, ale zasilacze mają podzielone ile watów idzie na jaką część. W przypadku tego corsaira jest to tak kiepsko zrobione, że i3 i gtx 960 nie dał rady udźwignąć. Dlatego bezpieczniej wziąć 600W jeszcze być może do następnego upgrade'a będzie odpowiedni. Przecież te 600 to jest maks, wcale nie musi tyle prądu pobierać.
@domel88 @AndrzejBreivik: Myślę, że zakup nowego zasilacza prędzej czy później i tak mnie czeka więc równie dobrze mogę to zrobić teraz jednocześnie upewniając się, że wszystko będzie działało bez problemu.

W każdym bądź razie jeszcze raz dziękuję panowie za pomoc.
@t0k715: mam to chłodzenie na 4670k podkręconym do 4,5 ghz od ponad roku. Trzyma temperaturę na zadowalającym poziomie nawet w lato i nie hałasuje. Ja dokupiłem do tego jeden wiatrak jeszcze i dałem z drugiej strony. Jeden wciąga zimne powietrze do wieży, drugi #!$%@? na tył obudowy.
@t0k715: Oczywiście czeka cię wymiana płyty głównej i ramu jeśli chcesz ten procesor. Akutalnie płytę masz pod AM3+ a będziesz potrzebował coś pod intela 1150. Ramy przydały by się przynajmniej 1600mhz żeby jakoś współpracowały - 2x4gb (lub więcej. zależy do czego ci służy komputer). Czyli w praktyce czeka cię wymiana całej jednostki :P
@t0k715: GTX 970 przegania w 1080p 390 po OC. Bez OC raz jedna, raz druga jest szybsza w zależności od gry i testu. Powyżej 1080p 390 ma skłonność do przeganiania 970, ale po OC są wtedy porównywalne. Przy wyborze 970 trzeba uważać, aby nie wziąć jakiejś z niskim power limitem, bo to spory ogranicznik OC jest.

Podsumowując, różnice są tak znikome, że możesz wybrać ładniejszą. Z 970 polecić Ci mogę Strix
@MrTofu: No to bardzo mi komplikuję sprawę. Może mi Pan zaproponować jakiś inny procesor, który by nie wymagał wymiany płyty głównej/pamięci Ram?
@t0k715: Nie wiem czy jest sens. Procesory amd szału nie robią. Jeśli ogranicza cię budżet to wolałbym już kupić słabszy i5. Np 4460 za ~800zł zamiast 4690k za 1000zł. Kupiłbym jakąś płytę główną na B85 (np. Gigabyte B85-HD3) odżałował na te 8 gb ramu (200+ zł). Do tego grafikę gtx970 albo 390. Zasilacz za 200-300 zł. Wychodzi ok 3000 zł.