Wpis z mikrobloga

Kolejny #protip Pinkmana:

Myjecie naczynia po rybach? Albo ręce po konsumpcji tych pysznych i zdrowych owoców morza...?

Aby skutecznie pozbyć się zapachu ryby, myjcie je w zimnej wodzie!
Za charakterystyczną woń odpowiada bowiem metyloamina (CH3NH2) ( ͡º ͜ʖ͡º)
.. a związek ten najlepiej rozpuszcza się w zimnej wodzie!

oczywiście dalsze mycie, celem usunięcia tłuszczów, należy przeprowadzić z użyciem wody ciepłej :)
#ciekawostki #kuchnia #breakingbad #chemia #nauka
j.....n - Kolejny #protip Pinkmana:

Myjecie naczynia po rybach? Albo ręce po konsu...

źródło: comment_EmBf8yaLvzMqBurDwpEORLOCWsgqueQF.jpg

Pobierz
  • 15
@BloodySabotage: Walter by musiał bardzo dobrze oczyścić metyloamine, rozpuścić, usunąć zanieczyszczenia, wykrystalizowac... teoretycznie tak ;) ale potrzeba dużej ilości koncentratu metyloaminy, więc trzeba by ługowac ryby na skalę przemysłową ;)
Usuwanie metyloaminy tak. Zwłaszcza cytryną. W laboratorium do czyszczenia szkła często używa się kwasu cytrynowego i jego soli. Zawsze można też takie małocząsteczkowe związki ogrzać i odparować. Z tego co wiem to czasem wystarczy kilka minut w 100 stopniach i dobra wentylacja kuchni.

A co do ługowania i oczyszczania to nie za bardzo widzę w tym sens, skoro można dostać 100mL 33% roztwór w etanolu za 14 euro, a litr 40% roztworu
Wszędzie, gdzie były kiedyś jony a ich nie chcemy możemy sobie pomóc cytrynianami. Inna sprawa, że czasem nie ma wyboru i trzeba użyć odrobiny chromianki. A tej pozbyć się cytrynianem... potem można jeszcze acetonem.