To zrobiłem mały eksperyment, i jakby ktoś był ciekaw czy lepiej aby wiatraki dmuchały zimnym powietrzem na kartę graficzną, czy wyciągały gorące to mamy odpowiedź.
Lepiej aby wiatraki nadmuchiwały powietrze z zewnątrz obudowy, różnica spora. Średnia temperatura trochę zakłamana bo druga próba startowała po pierwszej i nie wychłodziło się tak, ale już różnica w obrotach wiatraków daje dużo do myślenia a różnica w głośności jest spora.
@ElCidX: Nie no test fajny. Tyle, ze normalnie to przecież w obudowie robi się obieg. Powietrze jest zarówno wdmuchiwane jak i wyciągane. Nie spotkałem się z sytuacją aby robić tylko wdmuchiwanie albo tylko wyciąganie powietrza.
@Variv: My spotkaliśmy się z przypadkami, że "tylne i górne" wentylatory wtłaczały powietrze spoza obudowy, a te na froncie i spodzie obudowy wyciągały. ( ͡°͜ʖ͡°)
@PanRatel: Niedużo po 20 minut każdy, testowane w wiedźminie 3. @sataneria: yep. @SilentiumPC: A macie w swojej ofercie jakąś obudowę, która ma z przodu dwa wentylatory, dwa z góry i dwa z boku, tylko aby była szersza od Gladiusa?
@PanRatel: aż takich chęci nie ma, na 3h to i wypadło by jakiś benchmark zapuścić aby wyniki były jednolite. Ale i tak wszędzie jak patrzę, to właśnie nawiew na kartę jest bardziej zalecany.
@ElCidX: dzisiaj od siebie dam niestety tylko tyle, bo zmęczony jestem po pracy i przy wieśku chcę się odstresować. Jutro konkretniej, szczegółowiej, dzisiaj tylko codzienny stan mojego kompa na zachętę i żeby się troszkę pochwalić :) #pcmasterrace
@SilentiumPC: wołam was, bo powinniście być dumni ze swojego chłodzenia :>
Lepiej aby wiatraki nadmuchiwały powietrze z zewnątrz obudowy, różnica spora. Średnia temperatura trochę zakłamana bo druga próba startowała po pierwszej i nie wychłodziło się tak, ale już różnica w obrotach wiatraków daje dużo do myślenia a różnica w głośności jest spora.
Karta R9 390
Zawołam ludzi z poprzedniego wpisu: @MaddoxX1911: @Piterovy: @MaddoxX1911: @m_bielawski: @geomag42
#pcmasterrace #komputery #hardware #ciekawostki
źródło: comment_yLI3I598ONsYnZwJavcEIVnQMbdhK1g3.jpg
Pobierzźródło: comment_10qh2w6mG8WXe3U3LLUpzuPf1XHZgXth.jpg
PobierzObudowa SilentiumPC Gladius 800
@stg44: No też jestem tego zdania :)
@sataneria: yep.
@SilentiumPC: A macie w swojej ofercie jakąś obudowę, która ma z przodu dwa wentylatory, dwa z góry i dwa z boku, tylko aby była szersza od Gladiusa?
Ale i tak wszędzie jak patrzę, to właśnie nawiew na kartę jest bardziej zalecany.
Można gdzieś kupić te wasze filtry magnetyczne?
#pcmasterrace
@SilentiumPC: wołam was, bo powinniście być dumni ze swojego chłodzenia :>
źródło: comment_ekPC8i3mCrIwy6mfXMqwlE7KTgysvVA7.jpg
Pobierz