Wpis z mikrobloga

@hocuspocus: Jestem pewny, że poza terenem zabudowanym jak są 3 pasy to można wyprzedzać z prawej strony, wydaje mi się, że na autostradzie również, ale może istnieje jakieś ograniczenie.
Niemniej, @Existanza: odpowiedź na pytanie brzmi: TAK
  • Odpowiedz
Poza przytoczonym przez @Mamuts: oraz @InformacjaNieprawdziwaCCCLVIII: artykułem zezwalającym na wyprzedzanie z prawej strony, to należy nadmienić, że nie ma żadnego, który by zabraniał wyprzedzenia pojazdu sygnalizującego zmianę pasa. To jego obowiązkiem jest ustąpić pierwszeństwa wszystkim znajdującym się na danym pasie. Dlatego, @rustupl: odpowiedź brzmi NIE - nie musisz z niczego rezygnować.
  • Odpowiedz
@Dzyszla: chyba masz rację, mój błąd, ale poruszył bym tutaj jeszcze taką kwestię: czy przed rozpoczęciem manewru wyprzedzania poruszasz się z prędkością równą pojazdowi wyprzedzanemu, czy z szybszą.
  • Odpowiedz
@rustupl: Testy na prawko z reguły odnoszą się do jakiś konkretnych przepisów i nie wolno wdawać się w dywagacje odnośnie innych okoliczności, które nie stanową jasnych wytycznych co do poruszania się :) Na takim zastanawianiu się niejeden poległ na egzaminach. Pewnie, że w tej sytuacji lewy kierunek i - przy prawidłowej reakcji tego z przodu - wszystko odbędzie się bez problemów i zwracania szczególnej uwagi, czy przypadkiem on mnie widzi,
  • Odpowiedz
@Existanza: w tej sytuacji możesz co najwyżej okazać dobrą wolę i zrezygnować, ale tak jak @Dzyszla pisał, nie masz takiego OBOWIĄZKU. Będąc na tym pasie masz pierwszeństwo przed wszystkimi którzy na ten pas chcą wjechać. (oczywiście pomijając różne szczególne przypadki, jak to u nas w przepisach :)
  • Odpowiedz
@Existanza: Od czasu, gdy weszły te bazy pytań przygotowywane przez firmy, a nie przez ludzi z ministerstwa, to nie tylko niektóre pytania są kuriozalne, a obrazy często wprowadzają w błąd sugerując coś, czego nie ma w pytaniu, ale pojawiło się masę błędów we wszelkich programach, które mają niby przygotowywać do zdania egzaminu :(
  • Odpowiedz