Wpis z mikrobloga

Może mi ktoś odpowiedzieć na pytanie czemu ci wszyscy obrońcy zwierząt (internetowi obroncy xD) są aż tak agresywni? Jeżeli ktoś chce wyrazić swój pogląd albo podzielić się odczuciem to można to zrobić jak biały człowiek... spokojnie i stanowczo. Jednakże nie jestem w stanie zrozumieć komentarzy takich jak: > Nie szkoda mi tego debila, odciąć kończyny i wrzucic do wody; > Takiego #!$%@? powinni na 3 dni przywiązać nagiego do kaktusa i razić prądem; > Tą kobietę trzeba okaleczyć i oddac do muzułmańskiego burdelu to może coś zrozumie; > Szmata. Oddać na organy.
I wiele innych krótszych o podobnej treści. Przy żadnych innych artykułach nie widzę takiego poziomu prymitywnej agresji jak w tych o cierpieniach (lub niekoniecznie) zwierząt.
Wytłumaczy mi ktoś?
#pytanie #zwierzeta #psychologia (?) #pies #oswiadczenie tez troche
  • 28
  • Odpowiedz
@mokkasyn: bo ludziom się nie mieści w głowie, że ktoś normalny mógłby dokonać takich bestialskich czynów, więc tłumaczą, że musiał to zrobić a) debil, b) #!$%@?, c) śmieć, d) wpisz cokolwiek. ponadto budzi się chęć wymierzenia sprawiedliwości, bo kary za takie czyny są śmiesznie niskie.
  • Odpowiedz
@SScherzo: co to znaczy śmiesznie niskie? Za zostawienie psa na podwórku przywiązanego łańcuchem mają się wbijać o 6 do domu i 10 lat więzienia? Dziecko można uderzyć jak się źle zachowuje a psa nigdy. To jest tylko pies/kot/świnka morska. Nic więcej. To czyjaś własność.
  • Odpowiedz
@mokkasyn: nie, ale za przypalanie żywcem, wydłubywanie oczu żywcem, a następnie tłuczenie kijem może jednak przydałoby się trochę więcej niż 2 lata w zawieszeniu i 500 złotych grzywny?
  • Odpowiedz
@FabulousFabio: Ale to nie jest zachowanie AŻ TAK niewłaściwe że tego człowieka trzeba okaleczyć i zakopać w gównie. Nawet jak ktoś "wyrzuci" dziecko na śmietnik to nie widzę w komentarzach takiej pogardy.
  • Odpowiedz
@Poczmistrz_z_Tczewa: Człowiek jest na tym świecie najważniejszy. Wszystko co robimy powinno być dla ludzi (przede wszystkim). Nie mówię, że takie zachowanie (bicie itp) jest właściwe, czy nawet akceptowalne, ale nie można stawiać psa ponad człowieka, i za zagłodzenie zwierzątka wsadzać do więzienia. A porównanie inteligencji upośledzonego człowieka i psa to mierny argument, bo tu nie chodzi o inteligencję tylko o pewne idee i zasady naszej cywilizacji.
  • Odpowiedz
@mokkasyn: czyli w imię idei można sobie zagłodzić psa, bo jesteśmy inteligentniejsi? Bozia nie dała empatii w zestawie i świadomości, że wszystko wolno, ale nie wszystko warto? bycie człowiekiem to nie tylko same prawa, ale i obowiązki względem innych istot oraz otaczającej nas natury. jak nie będziesz szanować natury, to odbije Ci się to czkawką, bo czymś oddychać musisz, tak samo coś pić i jeść. zanieczyszczone środowisko da gorsze plony,
  • Odpowiedz
@SScherzo: Nie mam na myśli tego, że nie musimy nic i nie mamy obowiązków, bo mamy. I wg mnie jako cywilizacja nie jest źle w tej kwestii bo raczej o przyrodę się troszczymy. Często trzeba ją nawet poprawiać. Co do idei to chodziło mi o to, że NIE KIERUJEMY SIĘ UCZUCIAMI i prostym rachunkiem strat i zysków tylko zasadami. I nie odrzucamy ludzi niepełnosprawnych (też intelektualnie) bo są ludzmi. Za
  • Odpowiedz