Wpis z mikrobloga

#ekonomia #finanse #bankowosc #karierazawodowa #praca #studia

Witajcie Mirabelki i Mirasy!

Mam do Was takie niecodzienne pytanie:

Jaka jest szansa na podjęcie pracy w banku/ innej instytucji finansowej dla 25 letniego absolwenta Politechniki (Wydział Elektroniki- źle wybrałem studia, niestety dopiero teraz wiem, że czas na zmianę w życiu)?

Chodzi mi o możliwość przekwalifikowania- podjęcia takiej pracy jako asystent, albo jakiś młodszy specjalista ( po odpowiednim przeszkoleniu) zarabiania ok 2k netto (czy to realne w ogóle) i studiowania zaocznie bankowości, finansów albo czegoś podobnego.

Angielski C1 ogólny, dobra znajomość matematyki i umiejętność analitycznego myślenia.

Pozdrawiam!
  • 15
  • Odpowiedz
@KingKenny: wydaje mi się, że bez problemu znajdziesz pracę w banku tzn w oddziale jako "doradca klienta". Sam pracuję obok oddziału AliorBanku, z którego usług z resztą korzystam. Rotacja jest spora i nie każdemu odpowiada ta robota. Ludzie z obsługi to głównie 20-letni studenci, którzy dopiero zdobywają jakiekolwiek doświadczenie na rynku pracy, więc o to się nie martw. Nie wiem nic odnośnie zarobków, na pewno są jakieś targety sprzedażowe... Realia
  • Odpowiedz
@KingKenny: Ani on, ani te osoby nie są po studiach związanych z bankowością, ekonomią czy finansami. Tym się nie przejmuj. Pracuje od 8 lat w tej branży, teraz na stanowisku kierowniczym. Zaczął AFAIR od pracy w banku bez doświadczenia i wykształcenia w tej dziedzinie.
  • Odpowiedz
@KingKenny: Pewnie cos znajdziesz, ale jak przegladam oferty pracy na stanowisko Doradcy klienta w bankach to zazwyczaj wymagane/ mile widziane jest roczne/2-letnie doswiadczenie przy sprzedazy produktow bankowych.
  • Odpowiedz
@KingKenny: bez problemu znajdziesz, ja nie mam studiów i pracuję w banku ;) trzeba mieć jednak gadane i dobrze się pokazać na rozmowie, ja miałem 3 + assessment center
  • Odpowiedz
@KingKenny: w sensie 3 rozmowy plus jedna w formie assessment center, taka praca w grupie, trzeba się wyróżnić. wyslij CV do Aliora oni zawsze kogoś szukaja, sam tam pracuje. Tylko ogólnie taka praca w banku to głównie sprzedaż a nie jakieś wielkie doradztwo finansowe, nie każdy się nadaje. taka lepsza praca w finansach jako analityk/specjalista to juz po studiach ale do oddziału na doradce Cię kazdy przyjmie. powodzenia
  • Odpowiedz