Wpis z mikrobloga

Mireczki, pytanie z kategorii #unaswuk - jak sensownie załatwić temat kupna samochodu? Jestem w tym temacie lajkonikiem.
Ma ktoś gdzieś ładnie opisane?
Samochód to jedno -
dalej jest Road tax. Do tego MOTy.
Kwestie OC - jest jakaś opcja żeby zniżki polskie przenieść?
Prawko UK - warto wymieniac?
Coś pominąłem? Jakieś przykładowe koszty ktoś może udostępnić?
Szukam jakiegoś miejskiego toczydła :)
#autowuk #uk #emigracja
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@edgar_k: Nie kupuj samochodu bez MOT to raz, Tax teraz jest opłacany miesięcznie przez direct debit, można opłacić za rok ale po co. Niech nowy ewentualny właściciel się martwi. Zniżki polskie można przenieść ale nie każda ubezpieczalnia honoruje i nie z każdej ubezpieczalni. Prawko wymieniać tylko jak masz krótko bo liczy się wtedy od daty wymiany staż a nie od daty na oryginalnym prawo jazdy. Do sprawdzania kosztów ubezpieczenia polecam
  • Odpowiedz
Do sprawdzania kosztów ubezpieczenia polecam prównywarki na początek jak comparethemeerkat.com, gocompare.com lub moneysupermarket.

@Zarzad_Powierniczy: no, i sobie sprawdziłem, że bez zniżek to na dzień dobry 2k funtów za samo Third Party gołe.
  • Odpowiedz
@matiit: Dawno już przekroczyłem magiczne 26 lat więc oczekiwałem troche tanszej oferty. Ale ja Londyn, wiec to moze byc to.
Plus 1500 comprehensive vs 2000 za third party to spora roznica - zwlaszcza, ze patrzylem na samochody typu Peugeot 206 1.2 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Zarzad_Powierniczy: Lekko naprostuje dla @edgar_k
Road tax-u nie przeniesiesz i obecnie kupujesz auto bez road taxu. Kupujac musisz przed wyjechaniem z komisu zakupic go na wlasna reke.
Polskie znizki honoruje jedynie kilka angielskich ubezpieczalni. Przewazajaca wiekszosc nie honoruje.

Z moich wlasnych protipow:
kupuj auto w komisie, a nie od osoby prywatnej. Mmasz wieksza ochrone przy zakupie jesli cos bedzie nie tak. Kupujac od osoby prywatnej kupujesz to co widzisz
  • Odpowiedz
kupuj auto w komisie, a nie od osoby prywatnej.

@dob3k: ha! To dobra rada.
A jakies wskazowki gdzie sa takie komisy? Online, czy trzeba jechac i na miejscu zalatwiac sprawy?
  • Odpowiedz
@edgar_k: Wszedzie w sumie. Wejdz na auto trader i zaznacz "trade" bez "private seller". By obejrzec auto umow sie telefonicznie. Czytaj dokladnie ogloszenie bo komisy nie moga klamac w ogloszeniu a i tak chcac nie chcac sa odpowiedzialni za auto przez pol roku. Jak Ci sie silnik czy skrzynia posypie to mozesz sie z nimi sadzic i masz wygrana w rece.
Nigdy nie kupuj auta bez dokladnego obejrzenia go i
  • Odpowiedz
Nigdy nie kupuj auta bez dokladnego obejrzenia go i dokumentow do niego i bez przejechania sie nim. Wypytuj o wszystko.

@dob3k: heh, a sadziłem, że będzie trochę kulturalniej niż w Polsce ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nie wiem co moglbym Ci jeszcze doradzic.

@dob3k: i tak sporo dałeś mi do myślenia, dzięki!
  • Odpowiedz
@edgar_k: polskie prawojazdy musisz wymienić predzej czy później(chyba do 6 miechów można legalnie używać), @Zarzad_Powierniczy wprowadził Cię w błąd, otwórz po wymianie staż jest nadal liczony od dnia kiedy zdales test na prawko w PL a nie od daty wymiany na UK
  • Odpowiedz
polskie prawojazdy musisz wymienić predzej czy później(chyba do 6 miechów można legalnie używać),

@locheck: nie, zmieniło się to jakis czas temu i już nie trzeba, chyba, że jesteś jakoś koło 60tki.
  • Odpowiedz
@edgar_k: faktycznie zmienilo sie: You can drive in Great Britain on a full, valid driving licence from another EU country until you’re 70, or for 3 years after becoming resident in Great Britain, whichever is longer.
  • Odpowiedz
@locheck: Nie wprowadziłem go w błąd, zapis w przepisach owszem mówi że liczy się staż z poprzedniego prawka ale większość firm ubezpieczeniowych pyta o datę wydania brytyjskiego dokumentu i od tego nalicza składki ubepieczenia. Poczytaj na forach albo zapytaj a nie siej fermentu bo władujesz go na mine. Jak mu każą pokazać kwity to co na nich będzie miał po wymianie? Bo nigdzie nie pisze że miał wcześniej prawo jazdy
  • Odpowiedz
@dob3k: Road tax można przenieść, po prostu nikt nie go opłaca do przodu bo zwroty teraz są za max 2 miesiące. Nie wiem co tutaj sprostowałeś, polecam słownik jak nie wiesz co to słowo oznacza.
  • Odpowiedz
@Zarzad_Powierniczy: Bzdura. Znowu wprowadzasz ludzi w blad. Kilka miesiecy temu przepisy sie zmienily i obecnie road taxu juz nie mozna przenosic i automatycznie dostajesz z dvla zwrot za caly niewykorzystany okres a nie tylko za maksymalnie dwa miesiace.
  • Odpowiedz
@Zarzad_Powierniczy: Tak. Zgadza sie. Widzisz nie bylo powodu odsylac mnie do slownika cumplu.
Najwiekszym plusem po tej zmianie przepisow jest fakt ze dvla robi teraz zwroty automatycznie i nie trzeba nic robic samemu. Druga fajna sprawa to fakt absolutnie czystej szyby bez zadnych naklejek do trzymania papierowego road taxu bo juz papierowe sa wycofane.
  • Odpowiedz