Wpis z mikrobloga

@SynuZMagazynu: A jak jest teraz? Teraz nawet znajomych nie musi mieć, wystarczy znajomość z tym co układa listę i ma pewne wejście. W przypadku JOW będzie walka, kto lepiej przysłużył się dla lokalnej społeczności i kto wzbudzi większe zaufanie. Nie wykupienie pierwszego miejsca na liście, a równa walka na tych samych zasadach.

W wykonywaniu obowiązków poselskich poseł w szczególności ma prawo:
1) wyrażać swoje stanowisko oraz zgłaszać wnioski w sprawach rozpatrywanych
  • Odpowiedz
@SynuZMagazynu: przewidziany jest limit w wydatkach na kampanię. Zresztą w tak małych okręgach liczyć się będą dotychczasowe dokonania, bezpośrednie spotkania z wyborcami oraz poczta pantoflowa. Wolisz głosować na osobę, która potrafi prowadzić biznes i zna realia czy nie ma o tym pojęcia?
  • Odpowiedz
W przypadku JOW będzie walka, kto lepiej przysłużył się dla lokalnej społeczności i kto wzbudzi większe zaufanie. Nie wykupienie pierwszego miejsca na liście, a równa walka na tych samych zasadach.

@ex-03: Bzdura. Mikro JOW w małych miasteczkach pokazuje, że kompetencje nie mają żadnego znaczenia. Jak sobie czasem słucham rady miasta, to mnie krew zalewa, bo idioci nie potrafią nawet zinterpretować statutu gminy zgodnie z prawem.
  • Odpowiedz
@TenebrosuS: do rady miasta kandyduje paręnaście osób i parę się dostaje. W parlamentarnych wygrałby jeden najlepszy. Tutaj się kłócą o konkretne rozwiązanie, danego problemu, parlamentarzysta walczyłby o cały region(inna skala, inne problemy), żeby zdobyć największą liczbę głosów w następnych wyborach. Jakby się taki dostał, co nic nie potrafi załatwić, to albo by go odwołano albo w następnych by nie miał szans.
  • Odpowiedz
@TenebrosuS: chce coś zmienić. Z własnego doświadczenia wiem, że obecnie poseł ma gdzieś wyborców. Taka sytuacja: po rozmowie i zgłoszeniu problemu, poseł udaje się do premiera. Premier każe sprawę olać, to poseł oleje Ciebie i nie ma szans, że sprawę zacznie nagłaśniać, bo nie dostanie się na następną listę. W przypadku JOW, poseł oleje premiera i sprawę nagłośni, ponieważ w jego interesie będzie to, żeby wyborcy widzieli, że się stara.
  • Odpowiedz
ewentualnie jak się poznać na polityce.

@ex-03: wykształcenie, nudnie i nie popularne bo politologiczne

Powiedz mi znawco. Co trzeba zrobić,

@ex-03: uczciwi ludzie, ale tego żaden system nie zapewnia
  • Odpowiedz
@TenebrosuS: No i właśnie w obecnym systemie, uczciwi ludzie nie mają szans się dostać. Jeżeli chcą się dostać muszą dostać wysokie miejsce na liście i kasę, a te są zarezerwowane dla ludzi, którzy będą robić to co wymaga szef. W przypadku JOW mają szanse. Przykład Wójta, o którym było ostatnio głośno, że w promieniu 30km nie ma biedronek i rządzi z powodzeniem od 20(?) lat. Dlaczego nie chce kandydować? Bo
  • Odpowiedz
@ex-03: to ja ci mogę wskazać dziesiątki przykładów wyborów do rad gmin/powiatów, gdzie uczciwość nie ma nic do rzeczy, zaczynając od przykładu własnego powiatu i gminy. U mnie okręg mandatowy do rady miasta to 1000 osób, a wybrano idiotę, który jeszcze został przewodniczącym rady.
  • Odpowiedz