Wpis z mikrobloga

SKŁADNIKI:
500 g mięsa mielonego z indyka
1 jajko
3 garści posiekanego jarmużu
1 marchewka utarta na tarce
1 drobno posiekana szalotka
2 łyżki otrąb orkiszowych
1 ząbek czosnku- przeciśnięty przez praskę
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju lnianego

2 marchewki
1 łyżka nasion chilli
2 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE:

Do mięsa dodajemy jajko, jarmuż, marchewkę, otręby, czosnek, szalotkę oraz przyprawy. Mieszamy i formujemy kulki, lekko je spłaszczamy. Na patelni rozgrzewamy olej lniany i układamy kotleciki. Smażymy powoli tak aby w środku mięso nie było surowe, a zewnętrzna strona lekko przyrumieniona (chrupiąca).

Marchewki myjemy i oczyszczamy szczotką. Jest to młoda marchew więc nie ma sensu jej obierać. Kroimy w plastry. Mieszamy w miodzie i chilli. Smażymy na patelni na której smażyliśmy kotlety. Będzie super słodka i ostra.

#foodporn #gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem
ClauditteMissCooking - SKŁADNIKI:
500 g mięsa mielonego z indyka
1 jajko
3 garści pos...

źródło: comment_vWZam5Lutk1OsDNIzavcDJb3OBvHykcw.jpg

Pobierz
  • 22
@matra: tak bo biore co mam pod ręka. Skoro nie mam juz oliwy to użyje tego. Jedna łyżka na taka ilośc mięsa to nie zatapianie w głębokim tluszczu. Wiem ze spożywa sie go tylko na surowo. Przepis nie jest wyznacznikiem tego ze trzeba sie go trzymać kluczowo.... A większość tak robi niestety
@matra: Na oliwie z oliwek można bezpiecznie smażyć pod kilkoma warunkami:

używaj oliwy do smażenia tylko jednorazowo, albo zjadając ją później z potrawą albo wylewając
stosuj tylko oliwę extra virgin, najlepiej niefiltrowaną
unikaj głębokiego smażenia
staraj się nie smażyć zbyt długo i nie dopuszczaj oliwy do dymienia w za wysokiej temperaturze
Podsumowując: oliwa z oliwek doskonale nadaje się do smażenia. Oddaje ona potrawom swój szlachetny i lekko gorzkawy aromat i zapach,
@ClauditteMissCooking: bzdura bzdurę pogania w tych poradach. Zasada jest prosta: do smażenia używamy wyłącznie oliwy rafinowanej (100% pure/puro), której punkt dymienia wynosi 220 stopni Celsjusza, ewentualnie oliwy z wytłoczyn. Oliwa Extra Vergine ma punkt dymienia na poziomie ok. 160 stopni i absolutnie nie powinno się na niej smażyć.
@ClauditteMissCooking: ja pisałem o tym:

używaj oliwy do smażenia tylko jednorazowo, albo zjadając ją później z potrawą albo wylewając

stosuj tylko oliwę extra virgin, najlepiej niefiltrowaną


Co jest ewidentna bzdurą, a jeżeli ktoś pisze coś takiego na blogu o rzekomo zdrowym odżywianiu, to coś jest nie tak.

Nie wątpię, że Ty używasz innej oliwy, mój komentarz był do bloga, który wprowadza ludzi w błąd (a który zacytowałaś). Nie odnoś więc