Wpis z mikrobloga

Od 4 dni próbowałem dowiedzieć się w sklepie firmowym #kross jak wygląda sprawa wysyłki roweru do #belgia ale jakiś gamoń po tych 4 dniach zbył mnie zaporową ceną wysyłki (informacja jaką podał, i jak ją podał, najlepiej świadczy o jego niedorozwoju: 88 € +opłata paliwowa +20€), nie wiem ile wynosi opłata paliwowa, ale nawet bez tego wysyłka jest ponad dwa razy droższa niż ups. W związku z tym mam pytanie trenował ktoś sprowadzanie roweru z Polski i z jakiego sklepu najlepiej korzystać w takim wypadku? A może ktoś coś poleci w samej #belgia? Interesuje mnie rower MTB klasy Krossa level R2 czyli na kołach 27,5 cala do 2300 cebulionów maksymalnie, dla utrudnienia dodam, że nie może to być Kross ze względów oczywistych. Z góry dziękuję.( ͡º ͜ʖ͡º)

#rower #mtb #emigracja
  • 18
@dran2: dobra no chodziło mi o jeżdżenie po lasach ale nie jakieś tam ekstremalne chyba bardziej xc, dla ułatwienia dodam że miałem, jeszcze w kwietniu, level b2 i sprawdzał się dosyć dobrze poza zwrotnoscia i podjazdami (ale niestety mi zarabali), dlatego chciałem R2, ale jak nie chcą moich pieniędzy to łachy bez. ( ͡º ͜ʖ͡º)
@dran2: jeżeli mówisz o amorku to ten w b2 zaczął w miarę działać po 400 km, zrobiłem na nim 1700 km i po sezonie (ok 1500 km) musiałem oddać rower na gwarancję bo się rozlecial support, amorek jako tako działał, no i podały wymilem odrazu bo te oryginalne zaczęły skrzypiec już odrazu po drodze ze sklepu. ( ͡º ͜ʖ͡º)
@I_try_to_talk_to_you: To jest rower 29 cali. Canyon to niemiecka firma, która ma specyficzną formę dystrybucji - sprzedają rowery tylko wysyłkowo, do Belgii także. To są rowery o bezkonkurencyjnej relacji cena/wyposażenie. Porównaj z Krossem R2, przerzutki przód i tył o klasę wyżej, amor to samo. To tylko podstawowy Rock Shox i szału nie będzie, ale i tak lepsze niż Suntour. Hamulce podobnie, tarczówki Shimano to naprawdę dobra jakość, nawet w niższych klasach.
@I_try_to_talk_to_you: Opłata paliwowa obecnie wynosi chyba 8-10% ;)

A co do kosztów wysyłki, to rower to paczka ponadgabarytowa. Nie jest ciężki, ale duży i przekracza "normy", stąd wysoka cena. Jeśli nie mają podpisanej umowy na wysyłki zagraniczne, a pewnie nie, to dostają cenę z cennika, która jest absurdalna.
To są rowery o bezkonkurencyjnej relacji cena/wyposażenie.

@crimson_wind: Chyba w katalogu. Nie jest bezkonkurencyjna bo nie mają żadnej polityki rabatowej i zawsze doliczasz 200cbl na wysyłkę. Już nie mówiąc o często absurdalnych okresach oczekiwania na wysyłkę.

@I_try_to_talk_to_you: XC28 w tym Canyonie jest niewiele lepszy od XCT
@dran2: No to poleć coś ciekawego w tej cenie. ( ͡º ͜ʖ͡º)
@kubako: Czlowieku wielkie g mnie to obchodzi, wysłałem maila we wtorek rano po cały dniu czekania dostałem odpowiedź:" Czy mógłby pan (z małej litery) podać dokładny adres?" I nic więcej ani dzień dobry ani pocaluj się w dupe nawet się nikt nie podpisał. Ale chuk tam nie jestem drobiazgowy wysłałem tego samego dnia
Nie jest bezkonkurencyjna bo nie mają żadnej polityki rabatowej i zawsze doliczasz 200cb

@dran2: Są i owszem rowery z wyprzedaży u nich. Oplata za wysyłkę zawsze jest, tego nikt nie ukrywa.

XC28 w tym Canyonie jest niewiele lepszy od XCT

@dran2: w tej klasie cenowej cudów nie będzie, ale zobacz na całkowitą masę roweu, ponad kilogram różnicy!
@I_try_to_talk_to_you: Nie polecę żadnego nowego roweru MTB w tej cenie.
@crimson_wind: Nie mówię o ich centralnej wyprzedaży czegoś co im nie zeszło tylko o "panie, na www.drugisklep.pl jest taniej o 3 stówy, albo darmowa wysyłka, albo dodają szpeju za 500cbl". Ich model sprzedaży to wyklucza. Dystrybutorzy nie muszą między sobą konkurować bo ich nie ma. Patrząc na cenę katalogową wyglądają nieźle ale nikt nie kupuje rowerów za cenę katalogową.
@I_try_to_talk_to_you: Kieruj się pozytywnymi ocenami w serwisie (niektórzy mają ich sporo - strona istnieje od 2010 r.), na zasadzie podobnej do Allegro. Sam korzystałem z tego serwisu kilkukrotnie i polecam również znajomym - jeden z nich sprowadzał rower do NL, ja również, jak wspominałem.
Moim zdaniem nie ma co się obawiać (to nie są pierwsi lepsi #januszelogistyki), ale oczywiście - Twoja kasa, Twój wybór.