Wpis z mikrobloga

Chciałbym przeczytać co zwolennicy Androida sądzą na temat tak silnych argumentów na korzyść iOS, jak:
- bogactwo wysokiej jakości aplikacji. Android nie ma nawet 1/10 tytułów AAA i niestety mieć nie będzie;
- wydajność hardware: Apple opracowuje własne rdzenie, które są najwydajniejsze na rynku. W dodatku są stosunkowo nisko taktowane i posiadają dwa/trzy rdzenie - analogia niczym Intel i AMD. Snapdragony z 8 rdzeniami i taktowaniem 2,5 GHz nie są w stanie dorównać układom Apple. W dodatku optymalizacja tylko ten efekt potęguje. Tegry są prądożerne. Jedynie procesory Samsunga dają jako tako radę, ale do wydajności Apple jeszcze im dużo brakuje.

#bojowkaandroid
  • 25
@tak__bylo: > bogactwo wysokiej jakości aplikacji. Android nie ma nawet 1/10 tytułów AAA i niestety mieć nie będzie;
Pewnie, bo twórcy aplikacji nie chcą zarobić na użytkownikach androida.

wydajność hardware: Apple opracowuje własne rdzenie, które są najwydajniejsze na rynku.

Nie są bo jeszcze nie wyszły. Mój wujek opracowuje właśnie najlepsze rakiety kosmiczne które są najwydajniejsze w kosmosie i nie ma lepszych na rynku xDD
@tak__bylo: Apple ma swój system i swoje procesory które są tworzone "dla siebie" więc to raczej normalnie że razem działają lepiej od Androida, który działa z masą innych słabszych i mocniejszych telefonów. Co nie zmienia faktu, że mógłby być lepszym systemem. Z procesorami jest podobnie. Część producentów idzie za samsungiem i instaluje układy z 4ma rdzeniami słabszymi i 4ma mocniejszymi co pozwala zaoszczędzić sporo energii a w razie potrzeby wyciągnąć dużą
@xbonio: ależ czemu? Takie testy mierzą wydajność zadań, które są wykorzystywane przez aplikacje.

@RedLine: @xbonio: Użytkownika końcowego nie obchodzi jak to wszystko działa, ważne ze działa szybko. Poza tym nie mówcie, ze Apple wydajność robi tylko optymalizacją.
@tak__bylo: a przez co są łączone aplikacje z warstwą sprzętową, jeśli nie przez system operacyjny? Do testów wydajnościowych powinniśmy zapewnić miarodajne (tu - jednakowe) środowisko testowe.
@xbonio: doskonale rozumiem o co Ci chodzi, jednak cały czas mowię, ze chodzi mi o wydajność dla użytkownika końcowego, a nie o czysto teoretyczne rozwiązania, których nie ma i nie będzie.
Nikt nie zabrania Androidowi należytej optymalizacji.
Jedynie procesory Samsunga dają jako tako radę, ale do wydajności Apple jeszcze im dużo brakuje.

jaki układ czipsetow mobilnych jest wydajniejszy od układów Apple?

@tak__bylo: gdzie tu mowa o wydajności dla użytkownika końcowego? Wiesz co zabrania należytej optymalizacji? - Java. Ale Google doskonale o tym wiedziało i zrezygnowali z optymalizacji na korzyść uniwersalności. Swoją drogą - co chcesz mi udowodnić? Że telefon w Twojej kieszeni jest bardziej responsywny? - Nie wątpię,
@xbonio: wydajność dla użytkownika końcowego była zakładana domyślnie. Pozwolę sobie na mała złośliwość i powiem, ze wydajność na papierze jest typową domeną fanów Androida ;)

Reasumując lepszym jakościowo sprzętem wg Was i mnie jest sprzęt Apple. Android to lepszy wybór dla oszczędnych.
Pozwolę sobie na mała złośliwość i powiem, ze wydajność na papierze jest typową domeną fanów Androida ;)

@tak__bylo: Przed chwilą chciałeś robić "testy syntetyczne, benchmarki" - trollujesz mnie czy tak na poważnie sam się zaorałeś?

Android to lepszy wybór dla oszczędnych.

Dokładnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@xbonio: pisałem już, ze testy syntetyczne i benchmarki mierzą wydajność zadań, które są używane na codzień przez aplikacje, co prawda nie wszystko na raz i w takiej ilości, ale jednak.
Próbuj podejść do naszej dyskusji mniej emocjonalnie ;)
@tak__bylo: raczej nie sugerowałbym się wynikami benchmarków przy doborze jak najwydajniejszego urządzenia, ale jak kto woli ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Benchmarki też są niemiarodajne
@xbonio: zdaję sobie sprawę z ograniczenia benchmarków. Mam wrażenie, ze próbujesz zbagatelizować wydajność rzeczy które mierzą benchmarki, tak jakby żaden użytkownik nie renderował javascriptu przeglądając strony internetowe, czy aplikacje z których korzysta nie korzystały z jakichkolwiek baz danych - a takie rzeczy m.in mierzą benchmarki.
Można rownież porównywać czas uruchomienia aplikacji, czy renderowania stron na obu systemach - i tu znowu wygrywa Apple, ale z tym to już się zgodziłeś. Nie