Wpis z mikrobloga

Ktoś nam ostatnio wyśpiewał, że jednak znamy się na alkoholu. Może dzisiaj bez żubrówki, ale polecamy starannie wypróbowany przez nas Cydr.

Domowy Cydr

Składniki na 10 l nastawu:
- 10 kg jabłek
- 1 l wody do rozpuszczenia miodu
- 0,5 l miodu
- skórka z 1 cytryny (bez białych części)
- 5 g imbiru
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 1 limonki (jeśli jabłka nie są kwaskowe, można soku dodać więcej – do smaku)
- drożdże Browin (Ciderini Sweet)

Przepis:

1.Jabłka pokroić na ćwiartki (wraz ze skórką i gniazdem nasiennym lecz bez ogonków) i zmiksować na miazgę, przenieś ją do pojemnika fermentacyjnego (można zalać 0,5 l gorącej wody w celu zapobiegnięcia ciemnieniu jabłek) dodać pektoenzym (naturalny środek pomagający wyizolować sok) po czym odstawić naczynie przykryte gazą na 1 dobę.

Punkt ten można pominąć i sok z jabłek po prostu wycisnąć za pomocą sokowirówki ( ͡° ͜ʖ ͡°)

2. Do uzyskanego soku dodać rozpuszczony miód, resztę składników oraz drożdże. Całość pozostawić do fermentacji w balonie z rurką fermentacyjną na 7 dni. Po tym czasie Cydr przesączyć (np.: przez gazę lub worek filtracyjny), rozlać do butelek szczelnie zamykanych i pozostawić na kolejne 7 dni.

Napój najlepiej smakuje schłodzony!

Jeśli podczas rozlewu cydru do butelek stężenie cukru w nim wynosi poniżej 2 Blg (pomiar prowadzimy za pomocą cukromierza) do każdej butelki na 0,5 l można dodać 3g cukru. Wtedy otrzymamy cydr bardziej gazowany.

Browin radzi:
Po spożyciu Cydru dobrze jest wrócić do czasów dzieciństwa i pograć chwilę w kapsle!

#winodomowe #winodomowejroboty #pijzwykopem #browin #cydr
Browin - Ktoś nam ostatnio wyśpiewał, że jednak znamy się na alkoholu. Może dzisiaj b...

źródło: comment_2KeN2NBNblPoQVPDjxcNKxb3zPP5c5bV.jpg

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Browin: a dodam se do ulubionych może na jesieni skorzystam jak jabłka dojrzeją ( ͡° ͜ʖ ͡°) a z papierówek wyszedł by w miarę dobry cydr?
  • Odpowiedz
  • 1
@Pantograf: z artystami nie wygrasz :)

@cruc: całkiem, całkiem, ale bedzie na nie oddzielny przepis ze względu na kwaskowatość

@jaciebietez: nie za długo. Około miesiąca. Pamiętaj, że cydr to takie niedofermentowane wino i nie powinien przekroczyć 6% określenie dokładnej ilości czasu jaki moze przetrwać jest dosc trudne
  • Odpowiedz
  • 1
@cruc: pierwszy wypuściliśmy taki... hmm no wiesz oryginalny. Dla konserwatystów :) następne 'ciderini' będą z sezonowych owoców, więc czekać za długo nie bedzie trzeba z produkcją :)
  • Odpowiedz
@Browin: Stać może około miesiąca? Ja zrobiłem najtaniej jak się da, czyli jabłkowy sok 100% z kartonu + drożdże. Stoi już ponad pół roku, a smak nawet lepszy, niż po tygodniu :P
  • Odpowiedz
  • 0
@Fibi07: O! To może u nas jest krótka terminowość ze względu na użycie miazgi. Później ocet motzno.

Próbujemy! Jutro nastawimy na soku :D posiadanie buteleczek przez pół roku kategorycznie nas przekonuje. Dzięki :)
  • Odpowiedz
@Browin: 160kg jabłek przepuściłem przez sokowirówkę, do tego drożdże cydrowe. miesiąc temu, butelki z zamknięciem patentowym czekają w piwnicy na moją obronę magistra :) ale po pierwszej próbie już wiem, że nic sklepowego nie będzie smakować tak naturalnie ;)
  • Odpowiedz
  • 0
@xbartek102: to właśnie jest problem każdego domowego alkoholu. Człowiek później zwyczajnie chce wyjść na miasto i się napić, a nic nie smakuje :/ w dodatku wciąga! I tak od jabłek po butelki zaczyna się nadprodukcja dla znajomych :D

Ale 160kg jabłek! Cumplu ogromny szacunek. Nasz rekord to 70-80kg. Na obronę możemy tylko powiedzieć, że bez sokowirówki :)
  • Odpowiedz
@Browin: Sprawdziłem teraz datę kapslowania - jedna partia koniec listopada, druga początek grudnia i dalej smakują dobrze ;)
Ale zdziwiliście mnie tym, że ocet się później robi jak z naturalnego soku zrobimy cydr. Myślałem raczej, że takie coś jeszcze dłużej postoi, niż z soku 100% kupionego w sklepie.

Swoją drogą, te Wasze drożdże nie wymagają pożywki? Ja robiłem na Aromatic Cider - Spiritfermu, do tego z pół łyżeczki pożywki na
  • Odpowiedz
@Browin: Robiłem w tamtym roku z odmian Boiken, Mutsu i Topaz, wytłoczyłem tylko sok i dodałem drożdże safale US-05, moszcz miał 11blg. Polecam robić cydr z samego soku, bez dodatków miodu czy sacharozy, wychodzi genialny, wytrawny i lekki trunek. No i nie smakuje jak tanie wino musujące ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Browin: hehe, ostatnio do Was dzwoniłem z pracy w sprawie związaną z klientką i pomimo godziny 16, kiedy spodziewałem się ciszy odezwała się pracownica. Gz dla Was.
  • Odpowiedz