Aktywne Wpisy
kinlej +363
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
lubaxd +174
Dla wszystkich co radzą iść pracować na fizola, kłaść płytki, robić hydraulikę, albo zostać złotą rączkę. Wy chyba nigdy nie robiliście w pracy fizycznej. Praca fizola nie jest lekka. 8 lat przepracowałem na budowie, w zimie zimno, w lato gorąco, przez resztę roku leje deszcz i wieje wiatr. Robota w brudzie, kurzu, syfie i ubóstwie. Bez ogrzewania, bez dachu nad głową, albo bez okien. Towarzystwo nieciekawe, często starzy alkoholicy albo jakieś ćpuny sebixy. Zaczynasz robotę co świt, kończysz wieczorem, często na wyjazdach albo długi dojazd na zadupia. Nadgodziny nikt nie płaci. Często brak prądu, normalnej toalety, albo bieżącej wody, już nawet nie mówię o ciepłej wodzie żeby się umyć.
Ludzie patrzą z pogardą jak dowiadują się, że robisz na budowie. Wracasz do domu brudny, zakurzony i śmierdzący. Po pracy jesteś wykończony nie tylko fizycznie, ale również często psychicznie, przez terminy, poprawki, złą atmosferę i daleki dojazd. Praca niepewna, dziś masz robotę, w zimie jakiś przestój. Odżywiasz się niezdrowo, nie ma jak podgrzać jedzenia, albo lodówki żeby coś schować. Cały czas te kanapki w foli aluminiowej. Po pracy nie masz siły pójść na siłownię, ugotować coś dobrego, dokształcić się, odwiedzić znajomych, myślisz tylko żeby jednać się przed tv, albo kompa, a potem do spania.
Teraz zacząłem robotę entry level it i jest 10000% przyjemniej sobie pracować z biura, albo domu. Towarzystwo całkiem inne, kawka, herbatka, ciasteczko i ploteczki lecą, albo w domu klikasz w kąkuter i na teamsach dzwonisz. Cały czas uczę się czegoś nowego, wysyłają mnie na konferencje, oferują zapłatę za szkolenia i certyfikaty, w czasie pracy robię kursy.
Praca
Ludzie patrzą z pogardą jak dowiadują się, że robisz na budowie. Wracasz do domu brudny, zakurzony i śmierdzący. Po pracy jesteś wykończony nie tylko fizycznie, ale również często psychicznie, przez terminy, poprawki, złą atmosferę i daleki dojazd. Praca niepewna, dziś masz robotę, w zimie jakiś przestój. Odżywiasz się niezdrowo, nie ma jak podgrzać jedzenia, albo lodówki żeby coś schować. Cały czas te kanapki w foli aluminiowej. Po pracy nie masz siły pójść na siłownię, ugotować coś dobrego, dokształcić się, odwiedzić znajomych, myślisz tylko żeby jednać się przed tv, albo kompa, a potem do spania.
Teraz zacząłem robotę entry level it i jest 10000% przyjemniej sobie pracować z biura, albo domu. Towarzystwo całkiem inne, kawka, herbatka, ciasteczko i ploteczki lecą, albo w domu klikasz w kąkuter i na teamsach dzwonisz. Cały czas uczę się czegoś nowego, wysyłają mnie na konferencje, oferują zapłatę za szkolenia i certyfikaty, w czasie pracy robię kursy.
Praca
Domowy Cydr
Składniki na 10 l nastawu:
- 10 kg jabłek
- 1 l wody do rozpuszczenia miodu
- 0,5 l miodu
- skórka z 1 cytryny (bez białych części)
- 5 g imbiru
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 1 limonki (jeśli jabłka nie są kwaskowe, można soku dodać więcej – do smaku)
- drożdże Browin (Ciderini Sweet)
Przepis:
1.Jabłka pokroić na ćwiartki (wraz ze skórką i gniazdem nasiennym lecz bez ogonków) i zmiksować na miazgę, przenieś ją do pojemnika fermentacyjnego (można zalać 0,5 l gorącej wody w celu zapobiegnięcia ciemnieniu jabłek) dodać pektoenzym (naturalny środek pomagający wyizolować sok) po czym odstawić naczynie przykryte gazą na 1 dobę.
Punkt ten można pominąć i sok z jabłek po prostu wycisnąć za pomocą sokowirówki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
2. Do uzyskanego soku dodać rozpuszczony miód, resztę składników oraz drożdże. Całość pozostawić do fermentacji w balonie z rurką fermentacyjną na 7 dni. Po tym czasie Cydr przesączyć (np.: przez gazę lub worek filtracyjny), rozlać do butelek szczelnie zamykanych i pozostawić na kolejne 7 dni.
Napój najlepiej smakuje schłodzony!
Jeśli podczas rozlewu cydru do butelek stężenie cukru w nim wynosi poniżej 2 Blg (pomiar prowadzimy za pomocą cukromierza) do każdej butelki na 0,5 l można dodać 3g cukru. Wtedy otrzymamy cydr bardziej gazowany.
Browin radzi:
Po spożyciu Cydru dobrze jest wrócić do czasów dzieciństwa i pograć chwilę w kapsle!
#winodomowe #winodomowejroboty #pijzwykopem #browin #cydr
@cruc: całkiem, całkiem, ale bedzie na nie oddzielny przepis ze względu na kwaskowatość
@jaciebietez: nie za długo. Około miesiąca. Pamiętaj, że cydr to takie niedofermentowane wino i nie powinien przekroczyć 6% określenie dokładnej ilości czasu jaki moze przetrwać jest dosc trudne
@Fibi07: a alkoholowo ile ma procent?
Próbujemy! Jutro nastawimy na soku :D posiadanie buteleczek przez pół roku kategorycznie nas przekonuje. Dzięki :)
Ale 160kg jabłek! Cumplu ogromny szacunek. Nasz rekord to 70-80kg. Na obronę możemy tylko powiedzieć, że bez sokowirówki :)
Ale zdziwiliście mnie tym, że ocet się później robi jak z naturalnego soku zrobimy cydr. Myślałem raczej, że takie coś jeszcze dłużej postoi, niż z soku 100% kupionego w sklepie.
Swoją drogą, te Wasze drożdże nie wymagają pożywki? Ja robiłem na Aromatic Cider - Spiritfermu, do tego z pół łyżeczki pożywki na
@MiloszWrogosz: my z tym miodem to jak z rodzynkami mamy, bez niego zwyczajnie nie przejdzie.
@Fibi07: Wymagają :) Zapomnieliśmy wpisać. Już poprawiamy.