Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 119
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

entry level it

@lubaxd: Mam mniej kasy niż dobry pracownik fizyczny (budowlanka).

Cały czas uczę się czegoś nowego, wysyłają mnie na konferencje, oferują zapłatę za szkolenia i certyfikaty, w czasie pracy robię kursy.

Zobaczymy jak długo tak pociągniesz. Na początku to kolorowo wygląda, ale im dalej w las, tym jesteś bardziej zmęczony psychicznie.
  • Odpowiedz
@lubaxd: widzisz robie w it od lat (zanim bylo modne). Nikt w moim otoczeniu nie patrzy z gory na osoby pracujace fizycznie - wrecz przeciwnie - wiekszosc docenia ich prace (wsrod facetow - no ale badzmy szczerzy to wystarczy). Tak niska ocene moga miec co najwyzej inni pracujacy fizycznie. Co do tego zmeczenia psychicznego to sie nie przejmuj - jest lzejsze niz zmeczenie fizyczne zwlaszcza w zimie :)
  • Odpowiedz
@lubaxd: Podpisuje się rękami i nogami i jestem w identycznej sytuacji. Przeszedłem z przemysłu do it, nagle mam czas, uczę się, w wolnym czasie uprawiam sport, lepiej śpię i chyba przez całą karierę nie czułem się lepiej fizycznie i psychicznie. Fakt, zarabiam odczuwalnie mniej, ale z tego co od kolegów słyszę, to firma regularnie podnosi wynagrodzenia i awansuje ludzi, więc z uśmiechem patrzę w przyszłość. A jak mi nie wyjdzie?
  • Odpowiedz
@lubaxd: 8 lat na budowie? Po 2 podlapania expa powinienes juz na wlasnej dzialalnosci brac sobie zlecenia na wykonczeniowce w normalnej temperaturze i warunkach bez żadnych współpracowników robiąc samemu bez faktury.

Kazdy wartościowy fachowiec pracuje w taki sposob, bo zarobi 3x tyle 2x mniejszym nakladem pracy a jak wie co robi to i tak ma kolejki na 2 lata do przodu.
  • Odpowiedz
@lubaxd: zgadzam sie w 100000% - obecnie robie remont domu, normalnie pracuje w korpo za biurkiem. Powiem Ci ze tesknie juz zeby wrocic do komputera, smrod, pyl, sranie w kibel obsadzony na jedna rure. Fajnie tak porobic pare tygodni, ale wolel zarobic 5k w korpo przed kompem niz 15k robiac w ten sposob po 8h
  • Odpowiedz
@lubaxd: pracowałam fizycznie i to nie w jakich ciężkich pracach: na kuchni, na sortowni itp, obecnie pracuje umysłowo i mogę się z Tobą w 100% zgodzić.

Praca fizyczna jest spoko na tydzień, góra miesiąc, żeby umysł odpoczął. Potem już jest męczarnia, a są ludzie, którzy całe życie tak robią, a poznałam takich sporo, w poprzedniej pracy byłam jedynym pracownikiem umysłowym, to widziałam tę przepaść. Ja sobie siedzę, herbatkę piję, odbieram
  • Odpowiedz
@lubaxd: Po paru latach pracy fizycznej (gastro, rękodzieło, elektryka) poszedłem do IT i po 3 latach w IT stwierdzam, że najlepszym modelem byłoby dla mnie 2 tyg pracy fizycznej, 2 tyg przy biurku. Raz odpoczynek psychiczny, raz odpoczynek fizyczny
  • Odpowiedz