Wpis z mikrobloga

Dlaczego człowiekowi chce się jeść produkty wysokokaloryczne skoro powoduje to złe dla zdrowia tycie? Czy organizm działa przeciwko nam samym?
Asbolutnie nie! Organizm chce nas ratować.
Jeszcze nawet 100 lat temu (co dla procesu ewolucji jest niczym) odżywianie się większości ludzi na świecie było całkiem inne. Głód panował na dużo większym obszarze i był częstym powodem śmierci, często brakowało pożywienia, a ponadto ludzie pracowali ciężko spalając mnóstwo kalorii i życie nie było tak wygodne, wielu ludzi żyło w zimnie. Kilka tys. lat temu trzeba było nieźle nabiegać się za zwierzyną żeby coś zjeść, a niedawno jeszcze ciężko pracować w polu. Obecne czasy są inne. Ludzie spalają znacznie mniej kalorii niż kiedyś i dlatego nie potrzebują już tyle pożywienia. Organizm jednak nie zdążył się do tego przygotować i wciąż myśli kategoriami sprzed kilku tysięcy lat sprawiając, że człowiekowi chce się zjeść produkty bogate w tłuszcze i węglowodany. Co więcej, najsmaczniejsze wydaje się połączenie w posiłkach tłuszczy i węglowodowanów (a to jeszcze bardziej ułatwia magazynowanie tłuszczu- to zabezpieczenie na czarną godzinę dla organizmu). Zdobycie pożywienia jest najważniejszą czynnością dla człowieka i innych istot żywych gdyż decyduje o przetrwaniu i dlatego tak silne jest to pragnienie i tak ciężko je pokonać silną wolą. Organizm po prostu nie nauczył się jeszcze, że człowiek już nie potrzebuje tylu kalorii. Proces już się jednak zaczął i naturalna selekcja działa. W Europie grubi ludzie nie są obecnie uważani za atrakcyjnych, ale na terenach głodu, np. w krajach jak Mauretania grube kobiety są uważane za atrakcyjne bo tam panuje głód dlatego tam ten proces selekcji się jeszcze nie zaczął. Oznacza to, że (przynajmniej w teorii) w Europie grubi będą mniej pociągający i będą mieć mniej dzieci, eliminując swoje geny (odpowiedzialne np. za pociąg do słodyczy) ze społeczeństwa. W Mauretanii grube geny wciąż jednak są pożądane i każdy chce mieć dziecko z taką kobietą bo domyślnie ma ona geny dzięki którym zdobywa pożywienie, którego jest niezwykle mało.
Sztuka polega na zachowaniu odpowiedniego BMI ciała. Można spożywać dużo kalorii, ale trzeba spalać też odpowiednią ich liczbę.
#dieta #odchudzanie #ciekawostki #kuchnia #porady #nauka
johanlaidoner - Dlaczego człowiekowi chce się jeść produkty wysokokaloryczne skoro po...

źródło: comment_HkmZpfeBGrqSdbeOXf1C6DUsBRPJXhqA.jpg

Pobierz
  • 42
  • Odpowiedz