Wpis z mikrobloga

Mirki problem jest.
Wszystkie #linux jakie testowałem do tej pory na #notebook HP Mini 210-220
tną jak cholera. Wejscie w menu ustawień,włącznie przeglądarki itp.
Zdarza się do 10 sekund zacięcia sic.....
#notebook ma 1gb ram.
Swapu zrobiłem 5gb i dalej to samo.
Gorsza zmuła niż na Windows 7 momentami jest....
No albo ten system taki #!$%@? jest.
Albo nie wiem.
W opcjach efekty wyłączyłem i to samo.
Aktualizacje wszystkie pobrane/zainstalowane też.
Sprawdzałem następujące dystrybucje:
-Linux Mint
-Kubuntu
-Manjaro
-Ubuntu

Żeby nie ten problem to bym linuxa zostawił ale póki co wracam do xp.
Bo te linuxy startu do niego nie mają.

#pcmasterrace #notebook #linux #problem
  • 13
  • Odpowiedz
@fervi: się znaczy co?
Ale dziwne bo xp i 7 działają szybciej i xp przy takim mint to demon szybkosci jest.
Głupi foobar2000 w xp otwiera sie w pół sekundy.
Na linuxie standardowy player w min 4/5 sekund.
Dysk dwa dni temu był nisko poziomowo formatowany.
Żeby zrobić na nim porządek.
  • Odpowiedz
@Kurajmo: I jeszcze znając szczęście, używasz kombajnu pokroju banshee do tego i płacz, że mimo tylu ustawień - włącza się tak wolno. U mnie Gnome Mplayer w 2 sekundy jest gotowy do pracy

Jak chcesz, to używaj XP lub 7 - przecież nikt cię chyba (bo nie wiem) nie zmusza do pracy na Linuksie
Problemem jest to, że to Netbook ...
  • Odpowiedz
@Kurajmo: po pierwsze, każda z dystrybucji którą wypróbowałeś jest za ciężka na ten sprzęt, który bez urazy ale, nadaje się tylko najwyżej na radio internetowe. Jeżeli jednak chcesz spróbować korzystać na tym z internetu (stanowczo odradzam - nie mów, że nie ostrzegałem) to spróbuj czegoś lekkiego jak np xubuntu. Jeżeli nadal będzie źle, wtedy wypróbuj lubuntu. Tak czy siak głównym problemem Twojego netbooka jest jego procesor. Niestety ale w obecnych czasach
  • Odpowiedz
@ksiak: no właśnie ten pseudo notebook niby ma dwa rdzenie. Tak mi w hw info pokazuje przynajmniej
@ni-hu-ja:
@fervi:

Wracam do XP dzisiaj. Bo ostatnio 3 dni non stop instalowałem różne dystrybucje linuxa i zero poprawy.
Nic szkoda może jeszcze kiedyś będzie dane mi się pobawić linuxem.
Wczoraj miałem go spowrotem wgrać ale padłem ze zmęczenia około 21 i dziś się tym zajmę
Dziękuję wszystkim za rady.
Przyda się
  • Odpowiedz
@ksiak: no nie wiem popatrzyłem w hw info i tam coś takiego pisało. Nie znam się dokładnie na tych specyfikacjach procesorów w pc i dlatego tak napisałem.
@l__p: instaluję właśnie teraz wpierw xp a potem 7.
Będę miał dwa systemy na dysku i one będą śmigać szybciej od linuxa.
Wczoraj z ciekawosci bawiłem się jeszcze zmianą środowiska graficznego w tym całym Linuxie zainstalowałem Fluxa.
A i tak cięło trochę jeszcze.
  • Odpowiedz
@Kurajmo: wiesz, niestety tak to jest z atomem :/ zrób tak jak mówisz i sprzedaj go. Moja rada, im szybciej tym lepiej bo to juz jest sprzęt którego nie warto kupować :/
  • Odpowiedz