Wpis z mikrobloga

@gitarzysta: no i tu właśnie jest pies pogrzebany. Jak bez wałka zrobić supercienkie ciasto ? W moim mieście w kilku pizzeriach podających na cienkim wszyscy działają wałkiem i efekt jest całkiem spoko.
  • Odpowiedz
@adam-kaszeba: dwie rzeczy są ważne - ciało musi być puszyste, powinno leżeć co najmniej godzinę zanim przystąpimy do jego końcowej obróbki. Na początku formujemy z tej kulki taki placek a potem bierzemy do ręki i wykorzystujemy siłę grawitacji. Ciasto w pięści umieszczonej gdzieś centralnie powinno nam samo opadać. To wymaga wprawy ale jak się robi pizze raz na tydzień to spokojnie wchodzi w krew.
  • Odpowiedz
@AppleDash: Szklanka ciepłej wody, dwie szklanki przesianej mąki, 1/5 kostki drożdży, łyżeczka soli, łyżka stołowa oliwy. Drożdże rozpuszczam w wodzie, wlewam do reszty składników, wyrabiam 5-7 minut, odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia.
  • Odpowiedz