Wpis z mikrobloga

#linux

tak zastanawiam się nad zakupem #raspberrypi aby postawić na nim mały serwer www.
Byłyby na nim odpalone jakieś demo-apki w symfony2 lub angularjs + jakieś proste skrypty php w zadaniach crontab...
I tak myślę sobie czy wersja 1.2b+ (ta z 512MB ram) wystarczy czy lepiej dołożyć te 80PLN i kupić 2 z 1024MB ram..
raczej mało prawdopodobne żebym pisał na tym coś więcej (jakieś skrypty/programy do budowania stacji kosmicznych, łodzi podwodnych czy tym podobne...)
Może ktoś doradzić?
Aaa, no i myślę żeby zainstalować na tym jakieś distro działające tylko z command line, bez gui
  • 11
@wytrzzeszcz: rozważałem różne opcje (w tym zakup hostingu) ale na moje potrzeby nie potrzebuję żadnego drogiego hostingu a z tych tanich nie ma dostępu po ssh. Inna sprawa że raspbery zwróciłby mi się po kwartale płacenia za hosting..
@qwelukasz: Temperatura to klasyka ds18b20 (mam w domu okablowanie 1wire wszędzie w zasadzie już), ciśnienie to bmp180, wilgotność DHT11, prąd, napięcie i moc pobieram przez rs485 z wskaźnika OR-WE504 stan drzwi sprawdzam zwykłą krańcówką w zamku.
@qwelukasz: Jakbyś stawiał na strony internetowe, to "Serwery WWW" są tak tanie, że RBPI jest nieopłacalne
Sam trzymam pingwinka na serwerze ~60zł / ROK, jestem co prawda na "litości" unixstormu, oni zabezpieczają itd. ale tanio i nie ma problemów większych