Wpis z mikrobloga

#klubmilosnikowchalwy #chalwa #chalwaboners #gotujzwykopem #przepis

Nawiązując do tego wpisu Chalwowy tort lodowy polany czekolada!!!

Wołam @MagnitudeZero: @Jutraniema: @skibi: @Treskil: @PiccoloColo: @push3k-pro: @pesia: @Hedonistyczna_jagodowa_jajecznica: @przemd11: @BioLoszka: @mlodysum: @dwuwarstwowy: @WOiOwnik: @jamslodki: @wiktorek_pl: @jamslodki: @wiktorek_pl: @Sciurus

Poniżej podaję przepis:

Warstwa brązowa:
- ½ roztopionego masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego/olejku walniloweg/wanilii
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Chałwowe lody:
- 450 g śmietany kremówki
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mleka sojowego lub mleka migdałowego
- 5 łyżki surowego tahini
- 140 g Chałwa o smaku waniliowym
- 1/3 szklanki kakao
- 1/2 łyżeczki soli

Czekolada warstwy:
- 100 g - 55% czekolady
- 1/2 szklanki masła lub margaryny
- 2 -3 łyżeczki miodu

Pieczenie warstwy brązowej
Rozgrzej piekarnik do 180 ° C.
Przygotuj okrągłą formę do ciasta o średnicy 23cm, następnie wytnij koło o średnicy 23cm z papieru do pieczenia i umieść na dnie formy lub posmaruj formę masłem, a następnie obsyp mąką/kaszą manną etc.
Umieść roztopione masło lub margarynę w dużej misce. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj aż wszystko ładnie się połączy. Wlać tak przygotowane ciasto do tortownicy. Piec przez 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Przygotowanie lodów
W misce ubić trzepaczką lub mikserem śmietanę, do ubitej śmietany dodawać stopniowo żółtka i cukier puder, dalej ubijając. Następnie do tak powstałej masy dodajemy cukier waniliowy, mleko migdałowe/sojowe i tahini, następnie zamieszać, aż powstanie jednolita masa. Ostrym nożem pokroić chałwę w bardzo cienkie kawałki i dodać do lodów i lekko zamieszać.
Tak gotową masę nałożyć na schłodzone ciasto i pozostawić w zamrażalniku na 8 godzin.

Przygotowanie masy czekoladowej
W kąpieli wodnej (garnek z ciepła wodą a w nim mniejszy garnek, w którym jest czekolada) rozpuścić czekoladę, następnie dodać do niej masło/margarynę oraz miód, ciągle mieszając, aż zrobi się jednolita konsystencja. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut, a następnie wlać równomiernie na lody.
Odstawić lody do zamrażalnika. Gdy wszystko stwardnieje, należy delikatnie ściągnąć formę. SMACZNEGO Mirki!!!
  • 33
  • Odpowiedz
i już w zamrażalniku ;]... W składnikach lodów wymieniasz sól i kako, natomiast w przepisie ich nie ma. Mogłabyś zdradzić tajemnicę gdzie one się podziały?


@Treskil: zrobiles? Jak wyszlo? Szczerze powiem, ze pisalam to dosc pozno i zmeczona. Moze byc bez kakao, troche soli zawsze wskazane.
  • Odpowiedz
@Middle-Earth No wygląda to i smakuje obiecująco. Nie mogę się doczekać jutrzejszego finału ;] mam nadzieję, że mi domownicy nie wyczyszczą wszystkiego zanim wrócę z pracy. Tak czy inaczej dzięki za przepis. To będzie mocna karta w naszych kuchennych rodzinnych wojnach na ciekawe przysmaki. Jakbyś miała więcej takich ciekawych/smakowitych przepisów to chętnie przygarnę.
  • Odpowiedz