Wpis z mikrobloga

Umiem już dość dobrze: html, css, js jakieś frameworki itp, ale chciałbym się czegoś ciekawego/nowego nauczyć a, że najlepiej uczy się z robienia projektów a nie z książek więc wymyśliłem że napisze sobie od zera sklep internetowy, właściwie to tylko dla nauki więc chce tworzyć w nim konta, płacić za produkty w nim wystawione punktami przypisanymi do konta, takie są początkowe założenia (co więcej zobaczę w czasie tworzenia, raczej nie potrzebuję obsługi płatności na tym etapie).

Może ktoś jest mi w stanie podrzucić jakąś początkową literaturę, która wspomogła by mi naukę lub przynajmniej punkty(język) od których powinienem zacząć ? :) Czytałem już o tworzeniu systemów z użytkownikami w PHP to dobry pomysł na ten projekt czy może zacząć od czegoś innego ? :)

#webdev #php #js #angularjs
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@michael94: Bo jeżeli znasz HTML i CSS to z łatwością wykorzystasz Thymeleaf. Spring Boot jest na Javie. Spring MVC zapewnia mapowanie na adresy np. /koszyk i zwracanie odpowiedniej strony html. Czyli dodajesz sobie w kontrolerze dane do tzw. modelu , z kontrolera zwracasz widok np. return "koszyk.html" i w html przeplatasz kod z danymi korzystając z znacznikow Thymeleafa
  • Odpowiedz
Spring Boot + SpringMVC + Thymeleaf

@remixs: No jak takie coś się wpisze w CV to 1 na 100 rekruterów będzie wiedział o co chodzi ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@michael94 Zrobienie sklepu internetowego od zera w jakimkolwiek języku, ucząc się go to jak startować w Le Mans żeby nauczyć się obsługiwać skrzynie biegów :^)
Z książek o
  • Odpowiedz
@remixs: Dzięki, poczytałem o tym ale hmm... kiepsko sie czuje w Javie i chyba będę celował coś właśnie z PHP :)

@Greg36: Dzięki, wiesz ten sklep to raczej po to żeby mieć jakiś cel, wiem że pewnie będzie gówniany ale przynajmniej będę miał do czego dążyć. Czyli mówisz że PHP albo JS to najlepszy wybór? W JS jeżeli dobrze się orientuje nie zrobię backendu?
  • Odpowiedz
@michael94: To są jakby 2 różne ścieżki kariery, nie musisz się ograniczać wyłącznie do jednej technologii ale jeżeli chcesz zarabiać na życie jako deweloper to pasuje się na czymś skupić.
  • Odpowiedz