Aktywne Wpisy
xEm +3
Siema Mirki ( ͡° ͜ʖ ͡°) Dotąd ubierałem się w zwykłych sieciówkach, bo miałem #!$%@? na loga i marki. Ale kurde, te ciuchy to jakaś straszna padaka i denerwuje mnie wyrzucanie np. T shirtow po 4 praniach bo wyglądają jak guano. Zresztą ciuchy z sieciówki (h&m, zara) wyglądają już znacznie gorzej po pierwszym praniu...
Teraz myślę, żeby ogarnąć coś lepszego. Co sądzicie o takich markach jak Tommy Hilfiger czy Ralph Lauren, Calvin Klein itp? Czy te droższe ciuchy faktycznie są lepszej jakości, czy to tylko przepłacanie za znaczek?
Dajcie znać, jak to wygląda u Was. Macie jakieś sprawdzone marki, gdzie płacisz więcej, ale masz pewność, że ciuch nie rozpadnie się po drugim praniu i że utrzyma się kolor? A może znacie jakieś mniej znane,
Teraz myślę, żeby ogarnąć coś lepszego. Co sądzicie o takich markach jak Tommy Hilfiger czy Ralph Lauren, Calvin Klein itp? Czy te droższe ciuchy faktycznie są lepszej jakości, czy to tylko przepłacanie za znaczek?
Dajcie znać, jak to wygląda u Was. Macie jakieś sprawdzone marki, gdzie płacisz więcej, ale masz pewność, że ciuch nie rozpadnie się po drugim praniu i że utrzyma się kolor? A może znacie jakieś mniej znane,
Mega_Smieszek +56
Składniki na fermentację w balonie 15 L:
- 25 g suszu z kwiatów czarnego bzu
- 250 g rodzynek
- skórka z jednej cytryny i jednej pomarańczy
- sok z dwóch cytryn i dwóch pomarańczy
- 2 kg cukru
- drożdże do wina - Fermivin
- pożywka dla drożdży winiarskich
Przepis:
1,5 kg cukru rozpuszczamy w 1 L wrzątku.
Susz kwiatów czarnego bzu zalewamy wrzątkiem, rodzynki sparzamy i rozdrabniamy, dodajemy następnie resztę składników, tj. skórki i sok z cytrusów. Całość uzupełniamy wodą do 10 L.
Gdy temperatura moszczu* spadnie do 5°C dodajemy drożdże i pożywkę.
Po 10 dniach fermentacji dodajemy resztę cukru w postaci syropu cukrowego.
Po kolejnych 5 dniach oddzielamy części stałe od wina (sitkiem) i pozostawiamy do dalszej fermentacji.
Po 3 miesiącach wino nadaje się do picia.
Smacznego!
*świeżo wyciśnięty sok owocowy lub warzywny wykorzystywany jako półprodukt (główny lub dodatkowy) w procesie wyrobu napoju docelowego: soku, napoju, wina itp. Pozostałość po wytłoczeniu nazywa się wytłokami.
#winodomowe #winodomowejroboty #wino #browin #pijzwykopem
@Browin: cukru w sensie?
@Browin: cukru ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Browin: co ja pacze ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
wykopuje wpis, bo planuje winko z kwiatów hibiskusa, bzu i lipy - z Waszego youtuba, i zastanawiam się czy drozdże Fermivin to dobry wybór.