Wpis z mikrobloga

Domowe wino z kwiatów czarnego bzu:

Składniki na fermentację w balonie 15 L:
- 25 g suszu z kwiatów czarnego bzu
- 250 g rodzynek
- skórka z jednej cytryny i jednej pomarańczy
- sok z dwóch cytryn i dwóch pomarańczy
- 2 kg cukru
- drożdże do wina - Fermivin
- pożywka dla drożdży winiarskich


Przepis:

1,5 kg cukru rozpuszczamy w 1 L wrzątku.

Susz kwiatów czarnego bzu zalewamy wrzątkiem, rodzynki sparzamy i rozdrabniamy, dodajemy następnie resztę składników, tj. skórki i sok z cytrusów. Całość uzupełniamy wodą do 10 L.

Gdy temperatura moszczu* spadnie do 5°C dodajemy drożdże i pożywkę.

Po 10 dniach fermentacji dodajemy resztę cukru w postaci syropu cukrowego.

Po kolejnych 5 dniach oddzielamy części stałe od wina (sitkiem) i pozostawiamy do dalszej fermentacji.

Po 3 miesiącach wino nadaje się do picia.
Smacznego!

*świeżo wyciśnięty sok owocowy lub warzywny wykorzystywany jako półprodukt (główny lub dodatkowy) w procesie wyrobu napoju docelowego: soku, napoju, wina itp. Pozostałość po wytłoczeniu nazywa się wytłokami.

#winodomowe #winodomowejroboty #wino #browin #pijzwykopem
Browin - Domowe wino z kwiatów czarnego bzu:

Składniki na fermentację w balonie 15...

źródło: comment_vOIjL3oVgUeYkZasaEySBYefWxOxfuYp.jpg

Pobierz
  • 5
Gdy temperatura moszczu* spadnie do 5°C dodajemy drożdże i pożywkę.


@Browin: co ja pacze ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

wykopuje wpis, bo planuje winko z kwiatów hibiskusa, bzu i lipy - z Waszego youtuba, i zastanawiam się czy drozdże Fermivin to dobry wybór.