Mirki, Mirabelki, a także @naprawalaptopow, wołam o diagnozę! Komputer MSI Wind U100, mija właśnie 6 rok użytkowania. Na pokładzie Intel Atom N270 1.6GHz , 2GB RAM, poniżej szczegóły:
WARNING: you should run this program as super-user. H/W path Device Class Description ============================================== system Computer /0 bus Motherboard /0/0 memory 2005MiB System memory /0/1 processor Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz /0/1/0.1 processor Logical CPU /0/1/0.2 processor Logical CPU /0/100 bridge Mobile 945GSE Express Memory Controller Hub /0/100/2 display Mobile 945GSE Express Integrated Graphics Controller /0/100/2.1 display Mobile 945GM/GMS/GME, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller /0/100/1b multimedia NM10/ICH7 Family High Definition Audio Controller /0/100/1c bridge NM10/ICH7 Family PCI Express Port 1 /0/100/1c/0 eth0 network RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller /0/100/1c.1 bridge NM10/ICH7 Family PCI Express Port 2 /0/100/1c.1/0 wlan0 network RT2790 Wireless 802.11n 1T/2R PCIe /0/100/1d bus NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #1 /0/100/1d.1 bus NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #2 /0/100/1d.2 bus NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #3 /0/100/1d.3 bus NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #4 /0/100/1d.7 bus NM10/ICH7 Family USB2 EHCI Controller /0/100/1e bridge 82801 Mobile PCI Bridge /0/100/1f bridge 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge /0/100/1f.2 storage 82801GBM/GHM (ICH7-M Family) SATA Controller [IDE mode] /0/100/1f.3 bus NM10/ICH7 Family SMBus Controller /1 scsi2 storage WARNING: output may be incomplete or inaccurate, you should run this program as super-user. W czym problem? Ano w tym, że komputer muli! Pamiętam, jak za nowości śmigał aż miło, a teraz mój budżetowy smartfon Moto E działa o wiele szybciej. Po prostu wszystko zajmuje czas, klikam ikony, cokolwiek i czekam 1, 2, 3 sekundy, a czasem nawet dłużej. Przewijanie stron, na przykład wypok, to maskara, wszystko laguje, obraz skacze, zero płynności. O przeglądaniu fejsa to nawet nie ma co wspominać, samo ładowanie strony trwa naście sekund, albo i dłużej. Nie mam możliwości komfortowego oglądania video online. You tube skacze, Netflix to samo. Komp daje radę jeszcze obsługiwać filmy ściągane na dysk. Aktualnie komp pod OS Linux Mint 17, ale wcześniej pod Windą XP było to samo. Po prostu postępująca degradacja wydajności i szybkości. Co wykluczyłem do tej pory:
1. Łącze internetowe - śmiga aż miło na drugim komputerze 2. Temperatura procka - wydaje się w normie, 55-60 stopni, patrz obrazek 3. System operacyjny - przejście na Linuxa wydawało mi się, że rozwiąże moje problemy, ale nadal jest to samo, może ciut lepiej 4. Wirusy i inne szkodliwe gunwa - niczego niepokojącego nie widzę w zachowaniu kompa, od momentu pojawienia się tych objawów (a to już ze dwa lata) ze 3 razy formatowałem dysk. 5. Brak update'ów - wszystko, co należy instalowane na bieżąco
No po prostu szlag mnie trafia, bo nie chce pozbywać się tego komputera, zwłaszcza że moja komórka działa lepiej! To się po prostu nie godzi. Jakie sugestie, co robić mirko? Żona jęczy, że na linuxie jeszcze gorzej działa, a to jej komputer właściwie i suszy mi głowę jaki to ze mnie majster.
@skydancer: Z linuxów spróbuj lubuntu powinno bardzo pomóc (bardzo mało ramu żre ). A tak czysto zdroworozsądkowo wypadało by pomyśleć o zmianie sprzętu.
@skydancer: Instalowanie nowego Linuksa na starym sprzęcie jest troszku przegięte. Owszem odpowiednia dystrybucja może być lżejsza od Windowsa, ale nie ma też co nadawać Linuksowi magicznych właściwości, które sprawią, iż przeskoczy się 6 lat rozwoju sprzętu i oprogramowania.
Jeżeli pomimo zmian widzisz takie spowolnienie, to sprawdziłbym dysk twardy. Być może kończy swój żywot i z tego powodu wolniej pracuje.
Czy chłosta zmyje mój grzech nie napisania pełnej nazwy? Podobnie mógłbyś się przyczepić, że nie napisałem Microsoft Windows.
Weź pod uwagę, iż współczesne oprogramowanie idzie do przodu i z czasem nikt nie przejmuje się komputerami sprzed 6 lat. Sorry, ale taki mamy klimat. Można ratować się hipsterią pokroju fluxbox, ale w pewnym momencie łapiesz się na tym, iż tracisz przyjemność użytkowania komputera w imię
To ty chyba z przeglądarki nie korzystasz. U mnie i firefox i chrome tuż po starcie zżerają 1GB (z 4 wolnych), niezależnie od tego czy odpalę linuksa czy windowsa.
@skydancer: To jest HT czyli jak @fervi wspomniał HyperThreading. Technologia Intela który dodaje dwa logiczne procesory i niby poprawia wydajność o parę procent. O ile w przypadku "normalnych" procesorów to jeszcze coś tam daje, o tyle w przypadku czegoś takiego jak Atom N270 - ekhm. Moja propozycja, sprzedaj to jak najszybciej - wartość tego netbooka spada z każdym dniem, więc lepiej coś jeszcze za to dostać niż nie dostać nic.
GNU+Linux nie dlatego, że to pełna nazwa, tylko dlatego że ludzie uważają jądro za cały system.
Dla zwykłego użytkownika to nie ma znaczenia. Przyjęło się już, iż jeżeli mówisz "Linux", to w 99% chodzi o "GNU Linux". Życzę powodzenia w życiu jeżeli chcesz zwykłego użytkownika edukować teraz na temat budowy systemu.
Nic w tym trudnego i nieprzyjemnego
Już dawno wyrosłem z grzebania w manualach, bo chcę zmienić jakąś opcję w
@0bj9y3m: Ile kart otwartych w przeglądarce? U mnie w tym momencie na win7 firefox z ok. 50 kart otwartych (część niezaładowana po restarcie) zżera 1.4GB.
Co do Linuksa a GNU-Linuksa - nie odbierz tego źle, ale odpuść sobie. Nikt nie będzie pisał 4 dodatkowych znaków tylko po to żeby zademonstrować że zna się super na systemach, w szczególności że w opinii publicznej nazwa Linux jest już bardzo zakorzeniona i każdy doskonale
@0bj9y3m: No pozdro jak zamierzasz zwykłemu nietechnicznemu śmiertelnikowi używać DWM, w którym konfiguracja jest na stałe wkompilowana w program i jakakolwiek jej zmiana oznacza ponowną kompilację.
mnie nie obchodzi że ludziom się nie chce.
To też ludzi nie interesuje, że kogoś kręci takie grzebanie w konfiguracji i używają normalnego oprogramowania, na komputerach, które co parę lat wymieniają, albo trzymają tam stare wersje softu, które nie przycinają.
WARNING: you should run this program as super-user.H/W path Device Class Description
==============================================
system Computer
/0 bus Motherboard
/0/0 memory 2005MiB System memory
/0/1 processor Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz
/0/1/0.1 processor Logical CPU
/0/1/0.2 processor Logical CPU
/0/100 bridge Mobile 945GSE Express Memory Controller Hub
/0/100/2 display Mobile 945GSE Express Integrated Graphics Controller
/0/100/2.1 display Mobile 945GM/GMS/GME, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller
/0/100/1b multimedia NM10/ICH7 Family High Definition Audio Controller
/0/100/1c bridge NM10/ICH7 Family PCI Express Port 1
/0/100/1c/0 eth0 network RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller
/0/100/1c.1 bridge NM10/ICH7 Family PCI Express Port 2
/0/100/1c.1/0 wlan0 network RT2790 Wireless 802.11n 1T/2R PCIe
/0/100/1d bus NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #1
/0/100/1d.1 bus NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #2
/0/100/1d.2 bus NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #3
/0/100/1d.3 bus NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #4
/0/100/1d.7 bus NM10/ICH7 Family USB2 EHCI Controller
/0/100/1e bridge 82801 Mobile PCI Bridge
/0/100/1f bridge 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge
/0/100/1f.2 storage 82801GBM/GHM (ICH7-M Family) SATA Controller [IDE mode]
/0/100/1f.3 bus NM10/ICH7 Family SMBus Controller
/1 scsi2 storage
WARNING: output may be incomplete or inaccurate, you should run this program as super-user.
W czym problem? Ano w tym, że komputer muli! Pamiętam, jak za nowości śmigał aż miło, a teraz mój budżetowy smartfon Moto E działa o wiele szybciej. Po prostu wszystko zajmuje czas, klikam ikony, cokolwiek i czekam 1, 2, 3 sekundy, a czasem nawet dłużej. Przewijanie stron, na przykład wypok, to maskara, wszystko laguje, obraz skacze, zero płynności. O przeglądaniu fejsa to nawet nie ma co wspominać, samo ładowanie strony trwa naście sekund, albo i dłużej. Nie mam możliwości komfortowego oglądania video online. You tube skacze, Netflix to samo. Komp daje radę jeszcze obsługiwać filmy ściągane na dysk. Aktualnie komp pod OS Linux Mint 17, ale wcześniej pod Windą XP było to samo. Po prostu postępująca degradacja wydajności i szybkości. Co wykluczyłem do tej pory:
1. Łącze internetowe - śmiga aż miło na drugim komputerze
2. Temperatura procka - wydaje się w normie, 55-60 stopni, patrz obrazek
3. System operacyjny - przejście na Linuxa wydawało mi się, że rozwiąże moje problemy, ale nadal jest to samo, może ciut lepiej
4. Wirusy i inne szkodliwe gunwa - niczego niepokojącego nie widzę w zachowaniu kompa, od momentu pojawienia się tych objawów (a to już ze dwa lata) ze 3 razy formatowałem dysk.
5. Brak update'ów - wszystko, co należy instalowane na bieżąco
No po prostu szlag mnie trafia, bo nie chce pozbywać się tego komputera, zwłaszcza że moja komórka działa lepiej! To się po prostu nie godzi. Jakie sugestie, co robić mirko? Żona jęczy, że na linuxie jeszcze gorzej działa, a to jej komputer właściwie i suszy mi głowę jaki to ze mnie majster.
#komputery #linux
@skydancer: Z linuxów spróbuj lubuntu powinno bardzo pomóc (bardzo mało ramu żre ). A tak czysto zdroworozsądkowo wypadało by pomyśleć o zmianie sprzętu.
Jeżeli pomimo zmian widzisz takie spowolnienie, to sprawdziłbym dysk twardy. Być może kończy swój żywot i z tego powodu wolniej pracuje.
Komentarz usunięty przez autora
Czy chłosta zmyje mój grzech nie napisania pełnej nazwy? Podobnie mógłbyś się przyczepić, że nie napisałem Microsoft Windows.
Weź pod uwagę, iż współczesne oprogramowanie idzie do przodu i z czasem nikt nie przejmuje się komputerami sprzed 6 lat. Sorry, ale taki mamy klimat. Można ratować się hipsterią pokroju fluxbox, ale w pewnym momencie łapiesz się na tym, iż tracisz przyjemność użytkowania komputera w imię
?
To ty chyba z przeglądarki nie korzystasz. U mnie i firefox i chrome tuż po starcie zżerają 1GB (z 4 wolnych), niezależnie od tego czy odpalę linuksa czy windowsa.
;)
Dla zwykłego użytkownika to nie ma znaczenia. Przyjęło się już, iż jeżeli mówisz "Linux", to w 99% chodzi o "GNU Linux". Życzę powodzenia w życiu jeżeli chcesz zwykłego użytkownika edukować teraz na temat budowy systemu.
Już dawno wyrosłem z grzebania w manualach, bo chcę zmienić jakąś opcję w
Co do Linuksa a GNU-Linuksa - nie odbierz tego źle, ale odpuść sobie. Nikt nie będzie pisał 4 dodatkowych znaków tylko po to żeby zademonstrować że zna się super na systemach, w szczególności że w opinii publicznej nazwa Linux jest już bardzo zakorzeniona i każdy doskonale
@0bj9y3m: No pozdro jak zamierzasz zwykłemu nietechnicznemu śmiertelnikowi używać DWM, w którym konfiguracja jest na stałe wkompilowana w program i jakakolwiek jej zmiana oznacza ponowną kompilację.
To też ludzi nie interesuje, że kogoś kręci takie grzebanie w konfiguracji i używają normalnego oprogramowania, na komputerach, które co parę lat wymieniają, albo trzymają tam stare wersje softu, które nie przycinają.