Aktywne Wpisy
glider05 +994
Plusik dla 20 kotka, nikt nie pulsuje 20-łatki. 3 lata temu słodzinka zgarnęła kilka plusów. Za 3 lata już się pewnie nie spotkamy (ꖘ‸ꖘ)
#pokazkota
#pokazkota
Juliusz-Banioski +78
#mecz
Skopiuj link
Skopiuj linkWykop.pl
W momencie oddania strzału przez Rzeźniczaka, Saganowski stoi przed Buchalikiem, znajduje się na pozycji spalonej, utrudnia mu interwencję, poruszanie się, ogranicza widoczność i absorbuje jego uwagę. W myśl przepisów gry w piłkę nożną:
ARTYKUŁ 11 – Spalony
Pozycja spalona
Przebywanie na pozycji spalonej nie jest przewinieniem samym w sobie.
Zawodnik jest na pozycji spalonej, jeżeli:
• znajduje się bliżej linii bramkowej przeciwników niż zarówno piłka jak i przedostatni zawodnik drużyny
przeciwnej.
Spalony
Zawodnik, który przebywa na pozycji spalonej, może być ukarany jedynie wtedy, gdy w momencie dotknięcia
bądź zagrania piłki przez współpartnera, zdaniem sędziego jest aktywny w grze poprzez:
• branie udziału w grze lub
• przeszkadzanie przeciwnikowi lub
• odnoszenie korzyści z przebywania na tej pozycji.
Teraz spójrzcie na zdjęcie.
Bramkarz Wisły, Michał Buchalik stoi na linii bramkowej. Saganowski tuż przy nim utrudnia mu jakiekolwiek działanie. Ewidentny spalony.
Oczywiście kibice Legii zaraz powiedzą, że spalonego nie było, bo cośtam, albo że Wisła sama sobie winna, albo że Lechowi kiedyś pomogli w meczu, który i tak przegrał itp.
Nie da się ukryć faktu, że w samej rundzie finałowej (bo gdybym dodał do tego rundę zasadniczą, to byłoby to dla Legii miażdżące) sędziowie wręczyli warszawskiej drużynie zwycięstwa z Jagiellonią i Wisłą, oraz dali punkt ze Śląskiem. Czyli dali jej 5 punktów.
W tym momencie strata Legii do Lecha wynosi marny jeden punkt, czyli wszystko jest otwarte. Gdyby sędziowanie było uczciwe, ta strata wynosiłaby 6 punktów, a nad Legią byłaby jeszcze Jagiellonia, czyli sprawa tytułu byłaby praktycznie przesądzona.
Jeżeli Legia nie wygra mistrzostwa mimo tak gigantycznego wsparcia arbitrów to chyba nie będzie większego przykładu frajerstwa jeżeli chodzi o wydarzenia z XXI wieku. Tak, to chyba będzie największe frajerstwo ciągu 15 ostatnich lat.
Dlatego z całego serca kibicuję Lechowi, mimo, że zwykle tej drużyny nie trawię.
#pilkanozna #mecz #ekstraklasa #legia #wislakrakow #legiatokurczak #oswiadczenie #oszukujo
To teraz przypomnij mi, ile na błędach sędziowskich Wisła wtedy skorzystała? I proszę o konkrety. Bo tak, to ja też sobie mogę pisać, że zaorane.
Owszem, sprawa Saksa była niesmaczna, ale to on miał zarzuty, nie Cupiał i nie zawodnicy Wisły z tamtego okresu.
A jak Saksa wywalili, to czym sobie warszawskie głąby tłumaczyliście swoje kolejne niepowodzenia i mistrzostwa Wisły od 2003 do
Jeżeli to mimo wszystko do ciebie nie dociera, to przykro mi, wypada tylko zapłakać nad twoim intelektem.
Nie da się ocenić, czy Buchalik mógłby to obronić, czy nie. To zresztą nie ma znaczenia, bo gracz na pozycji spalonej nie ma prawa przeszkadzać drugiemu zawodnikowi w
@Slonx:
Skoro Saganowski i tak nie ma wpływu na wynik akcji, to po co tam stoi?
Spalony ewidentny, bramki nie powinno być.