Wpis z mikrobloga

Chleb pszenny na zakwasie pszennym:

Składniki na 750 g domowego chleba:
- 320ml letniej wody
- 10g soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 500g mąki pszennej typ 750
- 1 opakowanie Zakwasu Pszennego z drożdżami

Przepisy na wypiek chleba w piekarniku lub automacie.

Piekarnik:
Wyrabiamy ciasto z wyżej wymienionych składników do uzyskania elastycznej, odchodzącej od ścianek naczynia konsystencji. Pozostawiamy na ok. 1h pod przykryciem w ciepłym miejscu. Następnie ciasto ponownie krótko wyrabiamy, przekładamy do formy lub na blachę, na której będziemy wypiekać produkt. Pozostawiamy ponownie w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – by ciasto podwoiło swoją objętość. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 1h w temp. 200°C.

Do rozgrzewającego się piekarnika wstawiamy miseczkę z wodą, w celu jego „zaparowania”. Dzięki temu uzyskamy chrupiącą, cienką skórkę i miękisz nie straci wilgotności.

Automat:
Do misy automatu dodajemy w podanej kolejności wymienione składniki. Ustawiamy program podstawowy (BASIC), średnio zarumieniona skórka. Chleb gotowy będzie po ok 3 godzinach.

Smacznego!

#pieczzwykopem #jedzenie #foodporn #chlebdomowy #chleb
Browin - Chleb pszenny na zakwasie pszennym:

Składniki na 750 g domowego chleba:
...

źródło: comment_P28LkltzgzHsFXCPphwjtEb5BRsBZUoR.jpg

Pobierz
  • 2
@Kovacs:

Zakwas żytni z dodatkiem maślanki

1 dnia

- zmieszać make żytnią razową z letnią wodą w proporcjach 1:1, np. 100g wody 100g maki

- dodatkowo dodać 50g maślanki, odstawić całość na 3 dni w cieple.

Raz dziennie można tę mieszaninę dobrze wymieszać.

Po 3 dniach powinny pojawić się pierwsze pęcherzyki, a całość powinna zacząć pachnieć kwaśno.

3 dnia wieczorem

- dodajemy świeżą make żytnią i wodę w stosunku 2 do