Mireczki czego ja się dowiedziałem, okazuje się, że nie jestem w 50% Niemcem ani w 50% Polakiem, prawda jest szokująca dla mnie. Jestem Ruskiem z domieszką Niemieckiej krwi... no może trochę polskiej tez jest teraz we mnie.
DO rzeczy, po ponad roku poszukiwań i wydaniu prawie 20 tysięcy złotych na detektywów genealogicznych wiem na 90% że mój najdawniejszy przodek to:
Fyodor Belski, który wyemigrował do Rosji w 1482, nie wiem czy był Polakiem czy Białorusinem. Został wojewodą Moskiewskim, zmarł w 1506, z drugiego małżeństwa z Anną z Riazania miał 3 dzieci w tym mojego przodka:
Dmitrija Belskiego, urodzony w 1499, został bojarem w 1521, zmarł 11.1.1550, miał jednego syna
Ivana Belskiego, urodzonego w 1533, został bojarem w 1558, ZAMORDOWANY w 24.5.1571, jego żona też została zamordowana, miał 2 dzieci, jedno zostało zamordowane
Teraz najlepsze i najciekawsze!
Iwan urodzony w 1571, 1.5.1571 uciekł z polską szlachtą do Gdańska tak wynika z pamiętnika Dimitrija Bielskiego(jego ojca), który prawdopodobnie oddał im syna i kazał zabrać w celu jego ratowania. Coś tam się musiało dziać nieciekawego bo 23 dni później został zamordowany(Dimitrij), kilka miesięcy potem jego żona i syn który został w Moskwie.
Co się dalej działo z Iwanem który uciekł do Gdańska? Detektyw którego wynająłem tak się tym zainteresował, że stałem się priorytetem mimo, że płaciłem tylko 400 euro na miesiąc :)
Okazuje się, że został prawdopodobnie adoptowany(i tutaj moje 90% wątpliwości) adoptował go Konstanty-Wasyl, Wojewoda Kijowski, skąd takie przypuszczenia?
1. Konstanty był w Gdańsku w 1571 roku, zamawiał łodzie do transportu towarów tak wynika z zapisków Gdańskich i jakimś cudem w Tarnowie urodził mu się syn Alexander 1.5.1571 roku! Czyli dokładnie wtedy gdy uciekł Iwan!
2. Żona Konstantego nie żyła już od roku! Brak wzmianek o nowej żonie, pochodził ze szlacheckiego rodu więc taka wzmianka musiała być, a jeśli Alexander jest bękartem to nie powinno go być w kronikach!
3. Alexander był trzecim synem i jakimś cudem wiemy o nim więcej niż o pierworodnym czy drugim synu. Znamy drobiazgowe szczegóły, znamy dokładną datę narodzin i miejsce - Tarnów 1.5.1571, znamy datę i miejsce chrztu - Kraków 1.12.1571 Tak jakby ktoś usilnie chciał udowodnić, że jest on prawowitym synem Konstantego!
4. Alexander czy raczej Iwan ożenił się w 1592... zgadnijcie gdzie? W ROSJI w Jarosławcu! Wrócił do ojczyzny?
Potem miał syna który miał córkę, a ta córka wyszła za Niemca Rudolfa von Schweidnitz, dalej już sami Niemcy. W 1720 roku Anna utraciła tytuł szlachecki wychodząc za radnego Wilhelma Neumanna
@Goglez: Z ciekawości, po znalezieniu pamiętnika mojego prapradziadka z okresu gdy był dzieckiem. Duzo tam patriotycznych wpisów + duzo wzmianek o złym ojcu który zakazywał mówic po Polsku i się zainteresowałem całą tą sytuacją i tak drążę od tego czasu :)
Mirki, macie w życiu osoby, których nie możecie zapomnieć pomimo upływu wielu lat? Chodzi mi o jakieś platoniczne miłości, obiekty westchnień. Ja do tej pory nie mogę sobie z tym poradzić, nawet zajęcie się czymś nie pomaga
DO rzeczy, po ponad roku poszukiwań i wydaniu prawie 20 tysięcy złotych na detektywów genealogicznych wiem na 90% że mój najdawniejszy przodek to:
Fyodor Belski, który wyemigrował do Rosji w 1482, nie wiem czy był Polakiem czy Białorusinem.
Został wojewodą Moskiewskim, zmarł w 1506, z drugiego małżeństwa z Anną z Riazania miał 3 dzieci
w tym mojego przodka:
Dmitrija Belskiego, urodzony w 1499, został bojarem w 1521, zmarł 11.1.1550, miał jednego syna
Ivana Belskiego, urodzonego w 1533, został bojarem w 1558, ZAMORDOWANY w 24.5.1571, jego żona też została zamordowana, miał 2 dzieci, jedno zostało zamordowane
Teraz najlepsze i najciekawsze!
Iwan urodzony w 1571, 1.5.1571 uciekł z polską szlachtą do Gdańska tak wynika z pamiętnika Dimitrija Bielskiego(jego ojca),
który prawdopodobnie oddał im syna i kazał zabrać w celu jego ratowania.
Coś tam się musiało dziać nieciekawego bo 23 dni później został zamordowany(Dimitrij), kilka miesięcy potem jego żona i syn który został w Moskwie.
Co się dalej działo z Iwanem który uciekł do Gdańska? Detektyw którego wynająłem tak się tym zainteresował, że
stałem się priorytetem mimo, że płaciłem tylko 400 euro na miesiąc :)
Okazuje się, że został prawdopodobnie adoptowany(i tutaj moje 90% wątpliwości) adoptował go Konstanty-Wasyl, Wojewoda Kijowski, skąd takie przypuszczenia?
1. Konstanty był w Gdańsku w 1571 roku, zamawiał łodzie do transportu towarów tak wynika z zapisków Gdańskich i jakimś cudem w Tarnowie urodził mu się syn Alexander 1.5.1571 roku! Czyli dokładnie wtedy gdy uciekł Iwan!
2. Żona Konstantego nie żyła już od roku! Brak wzmianek o nowej żonie, pochodził ze szlacheckiego rodu więc taka wzmianka musiała być, a jeśli Alexander jest bękartem to nie powinno go być w kronikach!
3. Alexander był trzecim synem i jakimś cudem wiemy o nim więcej niż o pierworodnym czy drugim synu.
Znamy drobiazgowe szczegóły, znamy dokładną datę narodzin i miejsce - Tarnów 1.5.1571, znamy datę i miejsce chrztu - Kraków 1.12.1571 Tak jakby ktoś usilnie chciał udowodnić, że jest on prawowitym synem Konstantego!
4. Alexander czy raczej Iwan ożenił się w 1592... zgadnijcie gdzie? W ROSJI w Jarosławcu! Wrócił do ojczyzny?
Potem miał syna który miał córkę, a ta córka wyszła za Niemca Rudolfa von Schweidnitz, dalej już sami Niemcy.
W 1720 roku Anna utraciła tytuł szlachecki wychodząc za radnego Wilhelma Neumanna
Resztę już znacie z poprzedniego wpisu:
http://www.wykop.pl/wpis/7063972/wiec-tak-dowiedzialem-sie-ze-moj-prapradziadek-naz/
P.S.: Teraz już wiem czemu tak bardzo lubię Rosję i Niemcy :D
Jeśli coś wiecie o tych rodach dajcie znać. Z chęcią się jeszcze czegoś dowiem.
#historia #genealogia #oswiadczenie trochę #chwalesie
http://www.ipla.tv/Daleko-od-noszy-2-odcinek-7/vod-232629
Duzo tam patriotycznych wpisów + duzo wzmianek o złym ojcu który zakazywał mówic po Polsku i się zainteresowałem całą tą sytuacją i tak drążę od tego czasu :)
Komentarz usunięty przez autora