Wpis z mikrobloga

Ile razy pomyślę o rekrutacji w firmach do działu IT, tyle razy przypomina mi się sytuacja z mojej pracy.

Poszukujemy frontendowca oraz programisty javascript. Przychodzi ÓW człowiek, który ani z jednym, ani z drugim nie ma nic wspólnego. Rekruterzy chcąc dać mu szansę wykazania się podczas rozmowy, próbują nawiązać dialog:
- (...)
- No dobrze, proszę w takim razie powiedzieć, jak Pan zaczyna dzień.
- Przede wszystkim KAWA! Nie zaczynam nic robić bez kawy.
- W porządku, co następnie?
- Prasówka, przez mniej więcej 1-2h.
- O, to dobrze. Jakie serwisy Pan czytuje? Coś z branży?
- Głównie to kwejk, wiocha i demotywatory.

##!$%@? #praca #rekrutacja #it
  • 8
  • Odpowiedz
@sigo: czego Ty oczekujesz od frontendowca xD

kwejk, wiocha i demotywatory.

Jeśli chodzi o programistów frontendu to dla nich i tak szczyt xD
  • Odpowiedz
@sigo: Znajomy do firmy też w tamtym roku szukał, i podobno niezłe przypadki były xD Znam też dwa przypadki osobiście (znajomi ze studiów) i też parę rzeczy mogę opowiedzieć o nich xD Nie neguję Twoich umiejętności tylko odsetek ludzi co forbią frontend jeśli chodzi o rakotwórczość jest niezwykle wysoki xD
  • Odpowiedz
@biczek: Ludzie sądzą, iż "robienie stron" (w naszym przypadku stałe rozwijanie kilku projektów na dużą skalę) to jest w "informatyce" zaraz po napieprzaniu w gierki. Myślą, że to instalowanie wordpressa i paru wtyczek. :|

Może przytoczysz Tobie znane historie? Aż jestem ciekaw. :)
  • Odpowiedz
Przychodzi ÓW człowiek, który ani z jednym, ani z drugim nie ma nic wspólnego. Rekruterzy chcąc dać mu szansę wykazania się podczas rozmowy, próbują nawiązać dialog:

@sigo: ale macie cisnienie i braki, normalnie tak osobe kieruje sie do drzwi, na co liczyliscie ze co ze pozwolicie mu sie od zera nauczyc dev?
  • Odpowiedz
@bazingaxl: Pamiętasz swoje pierwsze rozmowy? Wchodziłeś zawsze pewny siebie i znałeś odpowiedź na każde pytanie? Młodzi ludzie podejmujący pierwsze prawdziwe zatrudnienia mają sporo stresów - może komuś zabrakło języka w gębie, a potrafi nadrobić braki w miesiąc? W Polsce brakuje specjalistów z wielu dziedzin, czy to IT, czy mnóstwo innych. Trochę więcej wyrozumiałości, jesteśmy ludźmi. :)

Poza tym, chciałem tylko przytoczyć śmieszny dialog oraz przykład, jak nie zachowywać się w czasie
  • Odpowiedz