Wpis z mikrobloga

Miraski, mam problem.
Od czerwca przeprowadzam się do nowego mieszkania w #poznan i rozglądam się właśnie za jakimś internetem.
Niestety kablówki w mieszkaniu nie ma więc Inea odpada. Orange i Netia mogą zaoferować max. do 20Mb/s (z czego realne pewnie byłoby max. do 10Mb/s).
Znalazłem ofertę w Orange na internet w LTE "LTE FreeNet bez urządzenia" - za 59,90 miałbym 25GB danych + LTE bez limitu po wykorzystaniu pakietu bez ograniczenia prędkości.
Z zasięgiem LTE nie byłoby problemu, ponieważ mieszkanie znajduje się w samym centrum Poznania.
I tutaj pytanie do Was - czy korzysta ktoś może z podobnej oferty? Czy faktycznie nie ma żadnych limitów po przekroczeniu pakietu? 25GB to zdecydowanie za mało na miesiąc (oglądam dużo filmów i seriali w jakości HD). A może zna ktoś podobną/lepszą ofertę? #orange #plus #tmobile #internet #lte
  • 10
@yoyebie: Przede wszystkim te wszystkie "LTE bez limitu" maja tez limity uznaniowe na podstawie "fair usage policy" - i tak na przyklad Plus potrafi ciąć transfer do poziomu "lejka" już po np 100GB w miesiacu (w opcji "bez limitu"). Najlepiej wypada tu chyba Play, ktory tnie transfer dopiero jak zaczniesz sciagac caly internet na dysk. Poczytaj o tym, nie wiem jak w praktyce wyglada to u Orange. Oferta Orange LTE bez
@brokenik: Możesz napisać coś więcej? Po ilu GB ściągniętych po limicie zaczęli Tobie ciąć? Mieszkasz w dużym mieście? Dlaczego korzystanie w ramach limitu nie należy do przyjemnych?
@yoyebie: Znajomi mają Orange we Wrocławiu od paru miesięcy - niby LTE z limitem 25GB. Problem w tym, że w ramach tych 25GB LTE ledwo rozpędzało się do 20Mbit/s w porywach. Przy HSPA ledwo osiągało to prędkości do 10Mbit/s. W godzinach szczytu prędkości cięte do połowy i ping w granicach ~100/150ms to norma. Po wyczerpaniu się limitu od razu lejek na HSPA nie pozwalał na normalne korzystanie - przy LTE 2-3Mbit/s
@brokenik: Mierzyłem kiedyś w kilku miejscach, raczej zawsze jest te 20-30 i ping poniżej 90. No ale mniejsza z tym. Wiadomo że do użytku stacjonarnego co kabel, to kabel. Chociaż ostatnio używając Neostrady synchronizujacej się na 2.5mbps trochę zwątpilem w tą tezę.