Wpis z mikrobloga

@martinuz: a ja odradzam takie podejście poznawanie technologii przez walkę zwykle kończy się szczątkową wiedzą i stosowaniem różnych technologii totalnie niezgodnie z ich przeznaczeniem.

Najpierw polecam jednak przeczytanie jakiejś książki, przeczytanie/obejrzenie tutoriala, żeby zrozumieć o co w tym w ogóle chodzi.
Dopiero potem praktyka. A potem jeszcze znowu teoria.

Bo na niektóre rzeczy możesz nigdy nie trafić, np ostatnio zauważyłem, że mój kumpel porównuje stringi przez ==. Działa? działa, więc jest
  • Odpowiedz
@dixx: Czytajac same ksiazki bardzo szybko sie zniecheci, plus dodatkowo - co z tego ze bedzie znał składnię języka, jak ma to tyle wspolnego z programowaniem co znajomosc j. polskiego z umiejetnoscia tworzenia literatury. W momencie gdy na samym poczatku bedzie utrwalał sobie wiedzę poprzez praktykę, rozwiązywał problemy zwiazane z projektowanem nawet malej aplikacji (architektura!) wtedy jest jakas szansa na pewien przyrost.
  • Odpowiedz
A ja polece Ci cos zupelnie innego - zacznij pisac ;) Wybierz jakis projekt i sprobuj go zaimplementowac. Szybciej nauczysz sie przez praktykę.

@martinuz: ale nie przejdzie rozmowy kwalifikacyjnej na juniora
  • Odpowiedz
@martinuz: no nie, same czytanie nic nie daje-praktyka jest konieczna, ale zwykle książka zawiera zestaw ćwiczeń, które warto przerobić.

Ale jak staniesz przed zadaniem napisania prostej aplikacji z użyciem np hibernate, springa i jsp bez znajomości żadnej z tych technoligii to nie wyjdzie z tego nic dobrego, w dodatku stracisz na to więcej czasu niżbyś przerobił jakiś tutek i dopiero się zabrał za dzieło. A ile się n---------z. W dodatku
  • Odpowiedz