Wpis z mikrobloga

#mojliquid #epapieros
Jak to jest z tworzeniem własnych baz? Czy dać nowym bazom, zmieszanych z glikolu, gliceryny i bazy 36mg odstać z dzień/dwa aby się jakoś powiązały? Bo namieszałem 6 i 12mg, według kalkulatora, i chciałbym zacząć mieszać dalej, ale widząc jak dziwnie zachowywała się sama gliceryna z glikolem, myślę, żeby trochę to odstało. Dobrze myślę?
BeDoEl - #mojliquid #epapieros
Jak to jest z tworzeniem własnych baz? Czy dać nowym ...

źródło: comment_BBJ7YKw2UyJqEzJdr9wII7oQHDlF1ern.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ogólnie to jest tak ze najlepiej aby liquid odstał przynajmniej 2 tygodnie wszystko też zależy od tego z czego palisz i jak palisz jak rozrabiasz jak ja robię liquid to nie czekam nigdy bo przy modzie 100watt 20 ml to schodzi w teoszke ponad dzień i ja jak robię to albo robie na bazie 6 i 0 albo na samej glicerynie ale to typowo pod dripper a jak kayfun to 6 raz
  • Odpowiedz
@bart129: Ehh. Czytaj proszę ze zrozumieniem. Wiem, jak tworzy się liquidy - natomiast ja stworzyłem bazę nikotynową z bazy 36mg, glikolu propylenowego i gliceryny roślinnej. Pytam czy to ma odstawać, to nie jest jeszcze liquid - tu nie ma aromatu.
  • Odpowiedz
@Maiden696: Sprostuję - nie działo się nic dziwnego, po wymieszaniu glikol z gliceryną stworzyły jednolitą masę, po prostu zdziwiło mnie jak bardzo sama gliceryna jest gęsta, opór przy zasysaniu strzykawką silny :D Dostęp tlenu ograniczony, są w butelkach 100ml po bazach vpg od inawery.
Odstawię jednak te bazy do jutra w półce, niech się wszystko zaprzyjaźni, a potem namieszam liquidu, bo zakupilem sporo aromatow na tę okazję :D
  • Odpowiedz
@MrGreeneye: Chyba koledze chodzi o to, że gliceryna jak i glikol(na którego bazie tworzone są aromaty), mają w sobie grupę karboksylową -OH, którą cechuje możliwość wiązania wodorowego. Wiązania te w takiej bazie wymagają czasu.
Przy wprowadzaniu jednak aromatu, następuje dyfuzja. Jak ładnie opisał to stary chemik - to tak jakby do tańczącej sali pełnej ludzi, próbowała się przedostać mała grupa osób. Przepychają się, aby dostać się na środek, przez co
  • Odpowiedz
@BeDoEl: @bart129: Ale czas i wszystko zalezne jest od konkretnych aromatow. Zasada 2tyg jest glupia, jednemu liquidowi wystarcza 3dni i po tym zmiany nie sa zbyt duze, a inny dopiero po miesiacu bedzie smakowal idealnie.
  • Odpowiedz
@MrGreeneye: fakt. Truskawka od TPA potrzebuje nawet 3 tygodni, żeby nabrać swojego żółtego koloru i smaku, tutti-frutii za to nadaje się do palenia kilka godzin po odstawieniu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@MrGreeneye: Też mam zamiar. Taka wanienka to koszt 50zł czasem, a przydałaby się mocno. Znajomi zamówili już u mnie 80ml liquidów, glupio tak kazdemu mowic, zeby dal mi przynajmniej tydzien czasu ;)
  • Odpowiedz