Wpis z mikrobloga

Witajcie
uczę sie do #matura z #informatyka i to rozszerzona i mam pytanie apropo #bazydanych bo tam się korzysta z access no i właśnie te proste kwerendy nie stanowią problemu ale schody się zaczynają jak zwykłe sumy nie wystarczają.
1. czy access działa na podstawie SQL?
2. skąd się nauczyć takich przydatnych funkcji
dzięki
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Fachmann: wszystko da się zrobić "prostą kwerendą" albo z wykorzystaniem dwóch (jedna jest jakby podkwerendą). Najlepiej poprzeglądać rozwiązania z zeszłych lat, maturainformatyka.pl (jak nie wejdzie, to wpisz w googlach adres i pierwszy wynik)
  • Odpowiedz
@michal1358: no niby tak ale teraz miałem ciekawe z 2013 bo trzeba było wyświetlić te rekordy które się znajdują w 1 tabeli a nie znajdują w drugiej. bez sql bym tego nie zrobił
  • Odpowiedz
@Fachmann: Na luzie zrobisz bez SQL, możesz skorzystać z kreatora wyszukującego niedopasowane dane. Kurde też się wkurzam, że nie uczyłem się tego sql, wszystko by było o dużo prostsze ;(
  • Odpowiedz
@ronek22: raczej wszystko co access obługuje da się wyklikać, ja tylko zmieniam na widok SQL żeby do SELECT dopisać "TOP 1" gdy wymagane jest podanie jakiegoś rekordu o cesze która jest maksymalna/minimalna w zbiorze. Aczkolwiek pewnie i to gdzieś się klika :p
  • Odpowiedz