#programowanie #cpp Jakich parserów plików XML używacie lub byście używali i dlaczego? TinyXML? Xerces-C++? RapidXML? Jakiś inny? I co takiego w tym parserze jest fajnego, a czego mu brakuje? Ważna jest dla was szybkość? Prostota? Zgodność z rekomendacją W3C? Obsługa DTD? W takich językach jak Java wybór jest prosty, ale nie w C++. Ja na przykład nie znalazłem interesującego mnie parsera i jestem w trakcie pisania własnego... zastanawiam się czy tylko ja tak mam.
@Kiro: Nie znalazłem parsera, który by spełniał te wymagania:
1. Można go bezproblemowo użyć w każdym projekcie. W przeglądarce, malutkim programiku, bibliotece open source, pralce i lodówce. Najlepiej w postaci jednego, maksymalnie kilku plików źródłowych. Do parsowania XML-i wystarczy biblioteka standardowa, więc teoretycznie nie powinno być problemu.
2. Darmowa licencja, która pozwoli mi zamknąć źródła swojego programu.
@KrzaQ2: a robiles moze sobie unit testy uzywajac QTest na cmake ? bo ja mysle by sobie dodac, tylko nie wiem czy na cmake sie to bezproblemowo zbuduje
@mero3: na cmake nie, ale nie widzę czemu by miało tego nie zrobić, w końcu to zwykły projekt, który niczym się nie różni od innych projektów Qt (no ok, jest
QT += testlib i inkludy, ale nie wiem czym testlib miałby się różnić np. od sqla)
1. Można go bezproblemowo użyć w każdym projekcie. W przeglądarce, malutkim programiku, bibliotece open source, pralce i lodówce. Najlepiej w postaci jednego, maksymalnie kilku plików źródłowych. Do parsowania XML-i wystarczy biblioteka standardowa, więc teoretycznie nie powinno być problemu.
2. Darmowa licencja, która pozwoli mi zamknąć źródła swojego programu.
3. Zgodny z http://www.w3.org/TR/REC-xml/ ale nie musi ogarniać doctypów. Prawidłowo sformatowane pliki powinny się
QT += testlibi inkludy, ale nie wiem czym testlib miałby się różnić np. od sqla)