Wpis z mikrobloga

@Tapirro: to większa kasa niekoniecznie coś da, z jakiegoś powodu nikt nie robi dobrych zoomów :P. Pytanie czego Ci brakuje, jeśli niczego poza lepszymi parametrami to to co wyżej, jeśli ogniskowej na którymś z końców, to proponuję przekonać się do dwóch szkieł :).
@Tapirro: To ja może z innej beczki. A co właściwie fotografujesz? Krajobrazy, wnętrza, życie dzikich zwierząt, dziewczyny na plaży nudystów?
Bo to w sumie ważne. Długo już fotografujesz? Może się okazać, że kupisz obiektyw, a nie zauważysz znaczącej różnicy. 18-55 jest dość uniwersalny do codziennego zastosowania i na kitowym móżna, wbrew temu co mówią perfekcjoniści, całkiem fajne foty robić.
@Tapirro: Pierwszy obiekty to zawsze 50mm! Pytanie tylko czy używasz pełnej klatki czy matrycy APS-C, ta druga działa tak, że aby uzyskać efekt 50 (czyli zblizony do ludzkiego oka zakres widzenia) musisz kupić 35. Generalnie kitowe szkła są bardzo złe bo jakoś ich wykonania kuleje i chociaz ciężko to wytłumaczyć po prostu wszystko jest lepsze. Najlepiej idz do wypozyczalni sprzetu i wez sobie trzy najtansze ale nie gowniane obiektywy i popatrz.
@Fafnucek: @f4t4lity: @maven13: kitowy obiektyw już raz poleciał do naprawy bo środek sam z siebie się rozleciał; poza tym przy zblizeniu na kompie wychodza czasem spore kwiatki. Nie mam pełnej klatki a fotografuję z ręki wszystkiego po trochu od ludzi z bliska do lekkich krajobrazów. Potrzeba mi czegoś uniwersalnego ale nieco lepszego niż kit.