Wpis z mikrobloga

@panDocent: Nie polecam nic, bo nie korzystam z darmowych edytorów od wielu lat. Wydanie kasy na Sublime czy PhpStorm to dobrze wydane pieniądze. Cięzko polecać cos gorszego wiedząc ,że sa lepsze rozwiązania
  • Odpowiedz
Nie można porównać, dwie całkiem inne rzeczy. PHPStrom duże potężne IDE, Sublime mały, lekki, szybki edytor tekstu z dodatkowymi pluginami.

@rysi3k_: Tak jak powiedział @raz_dwa_trzy więc dobierz program co do pracy jaką wykonujesz. Jeżeli często pracujesz z małymi projektami, gdzie lwia część pracy to także css wybierz ST. Jeżeli pracujesz na większych, dłuższych projektach opartych o frameworki takie jak np. Laravel czy CakePHP i poświęcasz więcej czasu na serwerową
  • Odpowiedz
@Greg36: No własnie robię głównie backend, a PHPStorm chodzi dla mnie zbyt ociężale... Brakuje kilku ficzerów z SublimeText które sporo mi ułatwiaja poruszanie się po plikach - ok są dostępne ale ich użyteczność jest beznadziejna w porównaniu do ST. W ST bardzo cenie sobię to, że można niemal w całości obsługiwać bez myszki..
  • Odpowiedz
@rysi3k_: To chyba za mało siedziałeś w Stormie skoro nawigacja po plikach jest lepsza w ST :D

Tu tylko domyślne skróty klawiszy do poruszania w kodzie - które można zmienić jak praktycznie wszystko w stormie.

W ST bardzo cenie sobię to, że można niemal w całości obsługiwać bez myszki..

xD storm akurat w tym przypadku wygrywa i to baaaardzo ( ͡° ͜ʖ ͡°) Polecam https://laracasts.com/series/how-to-be-awesome-in-phpstorm nie
  • Odpowiedz
@Jurigag: Nie chcę być jakimś fanboyem PhpStorma ale zawiera on praktycznie wszystko co WebStorm - dedykowana aplikacja dla developerów JS, także sam PhpStorm nadaje się do css i js świetnie. A rozwalanie projektu pomiędzy 2 edytory to durny pomysł.

edycji po ftp/sftp

Kto obecnie edytuje "przez ftp" jak mamy tak spopularyzowane ostatnim czasem systemy kontroli wersji i no i przecież jest też SSH?
  • Odpowiedz
Kto obecnie edytuje "przez ftp"

@Greg36: Ja edytuję przez ftp/sftp, najczęściej są to drobne poprawki w css do drupala. Nie widzę w tym przypadku ani korzyści ani potrzeby korzystania z kontroli wersji.

no i przecież jest też SSH?

Przecież napisał o "sftp" więc o co Ci chodzi?
  • Odpowiedz