Wpis z mikrobloga

Mam dylemat.
Gram w pewną grę przegladarkowa i poświęcam na to dużo czasu. Dobrze mi idzie, no ale czas...
Nie wiem czy skasować konto. Niedługo sesja, wypadałoby się zacząć więcej uczyć.
No ale to potwierdzi tezę, że co zacznę, często nie kończę. Czesto zaczynam w cos grac później kasuje konto i zaczynam po jakimś czasie od nowa. Z nauką, różnymi pasjami mam podobnie. Ciekawe czy uda mi sie ogarnĄć tę historie filozofii.
z drugiej stront jestem systematyczny w tej niesystematycznosci i to mnie denerwuje najbardziej. Bo wracam do tych gier, stawiam sobie nowe cele i ich nie realizuje. Wracam do jakichś swoich nawyków, choc czasami wydaje mi się, że już od nich odstapilem. I to wszystko układa się w taki schemat. Mam wrazenie ze jakby ktos chcial i przeanalizowal moje zachowanie to wyliczylby w ktorym momencie zaczne grac itd. (Jak ja nie lubie schematow).
Chyba zaczynam zgadzać się z tym, że zeby wypasc z takich schematow trzeba albo przestac o tym myśleć, albbo walczyc bezustannie i rozwijać swoją słabą silna wolę.
Widzę zalety w niesystematycznosci- szerokie zainteresowania oraz w systematycznosci - doprowadzanie pomysłów do końca.
#rozkminy #psychologia #motywacja #logikaniebieskichpaskow
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dawidk01: Ja pomogłem swojej znajomej, zabierając jej konto od LoLa i zmieniając hasło, które znam tylko ja. Oddam jej po maturze, ale chyba już nie będzie tego potrzebować. Przestała grać w to g---o.
  • Odpowiedz
@D3lt4: ja próbuje sobie poradzić sam. Książki o motywacji filmiki itd skończyłem oglądać jakies trzy lata temu. Myślę, że jesli sam sobie nie poradzę (z pomocą wykopa) to pojde do psychologa.
  • Odpowiedz
@Dawidk01: Siła Nawyku to książka z pogranicza medycyny. Polecił mi ją mój wykładowca z uczelni od zarządzania i ekonomii, doradca państwowych zespołów eksperckich.
  • Odpowiedz
@D3lt4: Możesz napisać coś więcej o tej książce, chociaż trochę pomogła w zwalczaniu prokrastynacji? Warto czytać całą książkę czy tak na prawdę przedstawiony jest tam jedna koncepcja którą można opisać na 3 stronach a reszta to lanie wody?
  • Odpowiedz
@Dawidk01: opisujesz klasyczny objaw #prokrastynacja, oddalasz moment rozpoczęcia (robienia) czegoś ważnego poprzez robienie czegoś nieważnego, tak aby osiągając wydumaną przez Ciebie granicę czasu potrzebną na działanie ważne albo zacząć to nagle i z całym zaangażowaniem robić albo porzucić i zająć się dalej rzeczami nieważnymi
kwestia jest więc w uświadomieniu sobie tego podświadomego mechanizmu i ustawieniu samemu tej granicy na dużą wyższą (najlepiej na "teraz"), wtedy będziesz wiedział,
  • Odpowiedz
@Dawidk01: jeśli już chcesz trzymać się czegoś konsekwentnie i osiągać wyznaczone cele, to polecam coś innego niż gry. Coś co zaprocentuje jeśli będziesz wkładał w to swój czas, pisz/twórz /projektuj/buduj
  • Odpowiedz
@damnhard: i to jest problem bo z jednej strony nie chce sie zamknąć w jednej dyscyplinie, a z drugiej strony fajnie by bylo może być konsekwentnym. Ale u mnie to wszystko jakby od drugiej strony idzie i jestem niekonsekwentny w rzeczach waznych a konsekwentny w złych nawykach
  • Odpowiedz
@Dawidk01: witam w klubie. Uzasadnianie swojej niekonsekwencji w poważnych dążeniach przez przykładanie się do pierdół: no i co że nie napisałem magisterki od pół roku, n---------m przecież w gry codziennie!
  • Odpowiedz