Wpis z mikrobloga

#linux, #linuxwindows, #windows, #windowsxp, #ubuntu, #laptopy

Mam nowego laptopa z Win7 (Core i7) i ilekroć do niego siadam to mam ochotę kogoś zamordować. Dlatego nadal siedzę głównie na starym lapie z WinXP (Core2Duo). Laptop z Win7 działa wcale nie szybciej i ma mniej opcji na każdym kroku.

Próbowałem zainstalować Ubuntu. Dali nawet instalator pod Windows. Niby się zainstalowało, ale po odpaleniu stwierdza, że nie wykryło mojej grafiki i ustawiło się na słabą jakość. Mam kliknąć OK w komunikacie i nie wiem czym. Klawiatura, myszka i touchpad nie są w stanie niczego kliknąć w tym okienku. Takie fajne te Ubuntu.

Czy można Ubuntu zainstalować normalnie, bez hakowania niczego? A może jakiś inny system? Może Windows 2008?

Ratujcie!
  • 15
@kolakao: wyszukaj nazwaTwojegoLaptopa ubuntu albo nazwaTwojegoLaptopa linux. Zazwyczaj dostajesz od razu czy są problemy z współgraniem, jakie i jak je rozwiązać. BTW, jaki model?
@tockar: 1) W 7 w katalogu wszystkie ikonki są wyrównane do siatki. W XP można je sobie rozrzucać

2) Jeśli mam na stałe wtykniętą kartę SD do laptopa to XP przy starcie nie odpala dla niej autoruna. Win 7 odpala za każdym razem- wnerwiające

3) W Win7 na dole okna z otwartym katalogiem nie ma sumy rozmiaru wszystkich plików w katalogu- jest tylko ich ilość

4) Podczas kopiowaniu pliku z dysku
@kolakao: No co ty #!$%@?. W Windows 7 też możesz rozrzucać jak chcesz ;_;. Wystarczy wyłaczyć opcję wyrównaj do siatki.

2) autorun można wyłaczyć w panelu sterowania jeśli ma się mózg.

5) ... W win 7 masz na dole po prawej ikonke bezpieczne usuwanie sprzetu. PPM i z nowu LPM na nazwe dysku. Czyli 2 kliknięcia.

6) to też można ustawic w opcjach folderów.

7) Jest zakładka uruchamianie w msconfig.

8)
@ToshioSM: 1) Na pulpicie można, w katalogach nie można

2) Nie chcę wyłączać autorunu dla wszystkich urządzeń, a tylko dla tych podłączonych.

5) Mam ikonkę z grupą programów ukrytych z taskbara. Klikam i wyświetla się okienko z programami. Klikam na usuwanie sprzętu. Dopiero teraz wyskakuje okienko z listą urządzeń.

6) Ustawiałem, ale się ciągle resetuje

7) Sprawdzę to, dzięki

8) Każdy jeden. Kupiłem nawet licencję na WinRARa.

Tutaj ponad 60, z