Aktywne Wpisy
WykopX +258
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
sunkillmoon +99
Wracasz sobie z rodzinką nad morzem ale możesz nie dojechać bo jakiś kretyn w Cinquecencie będzie wyprzedzał na trzeciego pod prąd na najgorszym możliwym zakręcie na DK88 ¯\(ツ)/¯
#stopcham #polskiedrogi #gliwice #zabrze #patologiazewsi
#stopcham #polskiedrogi #gliwice #zabrze #patologiazewsi
#religia #katolicyzm #kosciol #chrzescijanstwo #wiara #pytanie
-to jest pewnie lipa, nie ma żadnych dowodów
-są pewne naukowe teorie, choćby ta że sama wiara uzdrawia jak efekt placebo.
Niestety 95% ludzi nie szuka prawdy czy nawet nie stara się stwierdzić "nie wiem" - wolą oni stawać po jednej stronie barykady ulegając później efektowi
@kaluza88: że się nie wydarzyły (jako cuda). Wierzę (to dobre słowo), że zdarzenia miały fizyczne wytłumaczenie jednak obserwatorzy nie posiadali odpowiedniej wiedzy aby znaleźć racjonalne wytłumaczenie.
Obserwatorzy mogą paść ofiarą błędów poznawczych znanych jako "zależność magiczna". Dobrym przykładem jak na podstawie szczątkowej wiedzy ludzie tłumaczą sobie nieznane zjawiska może być historia kultów
Co do ostatniego postu to wcale nie brzmi aż tak sci-fi dla osoby, która co nieco czytała o teorii
@kaluza88: Jeszcze jakiś czas temu, takie zjawiska jak pioruny były niewytłumaczalne, więc przypisywano je bogom. Większość kultur miała nawet specjalnych bogów zajmujących się tylko piorunami. Jednak dziś udało się to wytłumaczyć i nikt nie wierzy w Zeusa, Jowisza czy Peruna (dobra w tego ostatniego niby wierzą rodzimowiercy, ale nie wydaje mi
Nigdzie nie stwierdziłem, że chrześcijaństwo jest jedyną słuszną religią czy jakkolwiek to rozumieć, dałem tylko takie tagi, żeby było większe zainteresowanie wpisem. Jeśli w takim razie przytrafiają się w
Komentarz usunięty przez autora
@kaluza88: Moim zdaniem po prostu te cudy to ściema (te wszystkie zamiany wody w krew, płaczące matki boskie, czy figurki bogów pijące mleko), lub przypisywanie przypadkowym zjawiskom boskiej interwencji (uzdrowienia, ukazywanie się podobizn świętych w różnych miejscach).
Jest to wygodne, łatwe do zrealizowania, i prosty lud wierzy w takie rzeczy, co
Komentarz usunięty przez autora