Wpis z mikrobloga

Tankowalem właśnie w Auchan Lublin swoją alfę 156 2.4 dizel. Wszystko fajnie, z prawie zera - jakieś 3l w zbiorniku, po korek. Się powodzi. Tyle że w tym modelu mieści się 63l. Mi do pierwszego odbicia weszło... 65.21l. Magia? Właśnie złożyłem skargę, mam trochę podpisów, xero foto i chyba gdzieś trzeba to zgłosić. #zakupy #januszbiznesu #carboner
Pobierz konradk1 - Tankowalem właśnie w Auchan Lublin swoją alfę 156 2.4 dizel. Wszystko fajn...
źródło: comment_tXnVXPbcrUljU64s656RvxHk0so32ZYY.jpg
  • 51
@davidoff_OB: jakiś czas temu robiłem na stacji benzynowej i wysłali nas na szkolenia. Tam mówili, za pływak kiedy podniesie się do odpowiedniego poziomu to jakoś tam powoduje, że wąż odbija. Być może to kwestia czegoś innego, co nie zmienia faktu, że po zalaniu jakiejś ilości roboczej paliwa wąż odbija, mimo, że bak nie jest pełny w 100%.

Poczytałem trochę i widzę, że użytkownicy Alf mają w instytucjach, że ich baki mają
@gingers99: jak tankuje firmowego Punciaka to mimo, że w baku jest prawie pusto to pistolet cały czas odbija. Trzeba odpowiednio wykręcić nalewak albo nie wkładać do końca, żeby było odpowietrzenie.
Pewnie to kwestia "zatkanej" końcówki węża. Albo powietrzem albo paliwem.
Jak lejesz pod korek, to może tak być. Poczytaj o legalizacji dystrybutorów. No chyba, że im udowodnisz, że nie dolewales, tylko sam odbił i od razu wyciągnąles z wlewu.
Dobra panowie. Moze rozwieje troche watpliwosci. Baki teoretycznie maja dodatkowo 10 litrow wiecej pojemnosci niz zapisal producent (w zaleznosci od rocznika auta i wielkosci baku) W mojej sluzbowej skodzie byl myk z odpowietrznikiem. Wystarczylo go nacisnac pistoletem abym mogla wlac 10 litrow wiecej. Robilam tak ze wzgledu na to ze pokonywalam spore odleglosci a taki myk pozwalal na przejechanie dodatkowo ok 200 km wiecej na jednym baku. Raz nawet gosc od floty
@dota_82: @dota_82: Wiem co to odpowietrznik i o ile w grupie VW można wlać kilka litrów więcej, tak w AR 156 wystarczy pół litra więcej od pierwszego odbicia i leje się bo błotniku. Nie robię gównoburzy, po prostu nie lubię być dymany, a to właśnie miało miejsce. Wiem doskonale ile się mieści i kiedy ta nic nie warta wskazówka od poziomu paliwa wskazuje zero. Jeżeli wam nie przeszkadza, że was
@konradk1: Jak byś chociaż poszukał w informacjach od użytkowników tego auta, a nie tu i od razu wielkie halo to byś wiedział że czasami da się zalać nawet 68 litrów do tego baku. W Twoim aucie też jest odpowietrznik i również można wlać więcej tak jak w VW. Ehhh żebym jako kobieta musiała Ci to tłumaczyć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
PS. Tak rozumiem Twoje rozgoryczenie ale na
@dota_82: Cieszy mnie Twoja pewność siebie. Teraz kilka faktów z mojej strony:
1. Nie miałem pustego zbiornika, było jakieś 3l do "zera", te 68 to jak samochód Ci zgaśnie z braku paliwa jest raczej mało osiągalne, może 66l.
2. Mam 3. 156, 3. w dieslu i kombi. I jak w 2. poprzednich, tak i tu nigdy nie wlałem więcej niż 63l.
3. W niemczech nawet z dość dużej rezerwy po korek
@konradk1: O kurde, chwila konsternacji. Dzisiaj po raz pierwszy od pewnego czasu tankowaliśmy także diesla w Polsce na Orlenie, tak się własnie dziwiłem, bo VW Touran z 2004 roku ma wg. ksiazki bak na 60L, wskazówka przed wyjazdem z Polski była na pierwszy pasku, rezerwa także się paliła (czyli było okolo 5/7 litrów w baku) a zalaliśmy ponad 64 litry ropy, pod korek aż prysnęło na ziemie. Wiesz, nawet na to