Wpis z mikrobloga

#programowanie jaki nowoczesny edytor z bardzo dobrym podpowiadaniem składni #cpp używacie?

Testował ktoś tego CLion? https://www.jetbrains.com/clion/

Musi być na #linux, najlepiej open-source, najlepiej darmowy.

Lubię #vim ale przy dużych projektach gdzie pracują różne zespoły jednak przydaje się coś z lepszym podpowiadaniem i wizualizacją związku klas, funkcji, kodu.

p.s. gdyby miał makra jak z vim to by była dodatkowa zaleta.
  • 18
Używałem #vim jak pisałem,
co do #eclipse to dobry do Javy, ale na bardzo złożonym projekcie C++ zaczął się gubić (dużo klas szablonowych własnych może dlatego).
qtCreator był niezły ale chyba nie jest tak do końca inteligentny z tym dokańczaniem.

Np pisząc foo::bar chciałbym zobaczyć metody, klasy, typy, itd z namespace foo:: tylko
foo::barek::f
spis metod w klasie barek w namespace foo

foo::barek::fun( powinien pokazać spis argumentów nazwy/typy i komentarz doxygen z
Pobierz rfree - Używałem #vim jak pisałem,
co do #eclipse to dobry do Javy, ale na bardzo zł...
źródło: comment_8QbltXQv561c6b3cwdVhacdji1DlJSTX.jpg
@rfree: qt creator od którejś wersji ma code completion przy użyciu clanga które uzupełnia rzeczy o których piszesz. Musisz to włączyć w pluginach a następnie zmienić "code model" na clang w ustawieniach.
@I-_-I: Z tym podpowiadaniem z CLanga jest tylko taki problem, że to jest powolne, masakrycznie powolne. Robiłem dwa podejścia do tematu i za każdym razem rezygnowałem po 5 minutach, bo po ctrl+space musiałem czasem czekać 3 sekundy, zanim się okienko pojawiło. Tak się nie da pisać.
@vipe: no takie też było moje wrażenie w starszych wersjach. Teraz używam qt creator 3.4 jakiś pre-release i jest nieporównywalnie lepiej. Na starym netbooku czekam jakieś 0,5 sekundy przed wyskoczeniem uzupełniania.