Wpis z mikrobloga

@kaczmar119: bilet z Polski kosztuje średnio 2500 zł, ale dzisiaj widziałem promocję za ok. 1300 zł z Pragi... polecam szczególnie ze względu na niezwykłych ludzi :)
@Ian: chodzi mi o żonę z Filipin. cholera to musiała być miłóść od peirwszego wejrzenia czy jakoś tak. możesz opowiedzieć o tuylcych, jacy to ludzie? czy jest bezpiecznie ? czy drogo?
@yassarian: znaliśmy się ok 3 lat przez internet :)
tubylcy bardzo przyjaźni, uśmiechnięci i radośni pomimo biedy. czy bezpiecznie - mi się wydawało bezpiecznie przez cały okres pobytu, nie miałem żadnych problemów pod tym względem. ale moja Filińska rodzina ostrzegała mnie bym był ostrożny, nie zostawiał telefonu, bo mogą ukraść. Podobno też zdarzają się porwania obcokrajowców dla okupu bo tam każdego białego uważają za bogatego Amerykanina (to akurat prawda). Ale ja
@yassarian: tylko że ja mieszkałem w niezbyt atrakcyjnym turystycznie miejscu więc wątpię by ci się spodobało. dla turysty najlepiej pojechać np. na Palawan. A wcześniej zaopatrzyć się w przewodnik Lonely Planet Philippines. Dobe jest to że na Filipinach są tanie połączenia krajowe więc można sobie łatwo zwiedzić różne zakątki kraju.
@kaczmar119: wyczaj sobie jakąś filipinkę z neta i przybywaj. Filipińczycy mówią po angielsku ale słabo, więc filipinka zawsze się przydaje do dogadania się (w tagalogu) no i do ogarniana różnych innych spraw
Uwaga - zakładaj że jest tutaj cenowo tak jak w polsce (niektóre rzeczy tańsze, niektore droższe (nawet x5-x10)), przynajmniej w Manili.

Mieszkanie w Manilii na miesiąc to 3kphp (2500pln) minimum. Hotel 30 usd dzień (Tune, niżej już jest dość