Wpis z mikrobloga

@Szczerbiec: Ale mi nie chodzi o statystykę, tylko o to, że podejście do czarnoskórej społeczności w USA jest czesto opierane na jednym uproszczeniu, często nie wynikającym z niczego poza 'a gdzieś tak słyszałem, tak widziałem w filmie, tak było w obrazku na kwejku'.
  • Odpowiedz
Na koniec warto pomyśleć, ile więcej takich tęgich głów w Afryce marnuje się przez warunki życia na tym kontynencie.

@Kazach_z_Almaty: Właśnie, warunki życia, ale wydaje mi się, że "warunki życia" ograniczasz tylko do aspektu ekonomicznego. Bieda, owszem, hamuje rozwój (ludzi, edukacji, technologii, itd.), ale do warunków zalicza się również i kultura, sposób życia społeczności, warunki polityczne. Przykład RPA: bogate państwo w stylu zachodnim, na najlepszym uniwersytecie większość stanowi czarna ludność,
  • Odpowiedz
@Kazach_z_Almaty:

Na koniec warto pomyśleć, ile więcej takich tęgich głów w Afryce marnuje się przez warunki życia na tym kontynencie

A Indie i Chiny to co? Statystycznie rzecz biorąc jest tam więcej geniuszy niż w "pierwszym świecie". To tak naprawdę nic nie znaczy. Bardzo ważne jest środowisko, w którym ów geniusz sie rozwija i doskonali. Na całym świecie marnują sie geniusze, nie tylko w Afryce.
  • Odpowiedz
ile więcej takich tęgich głów w Afryce marnuje się przez warunki życia na tym kontynencie.

@Kazach_z_Almaty: a ilu polaków marnuje się w kraju, którzy mogli by mieć dobrze prosperujące firmy, patenty, być dobrymi w czymkolwiek... ale nie też nie... chyba każdy ma na co zasługuje
on też nie mieszka w swoim kraju, tak jak i wielu dobrze prosperujących polaków za granicą, przekładających swój pot i krew, na poprawę PKB innych
  • Odpowiedz