Wpis z mikrobloga

Proszę o szybką pomoc! Jak dezynfekować fermentator pirosiarczynem potasu? Zrobić w nim roztworu z 2 litry i poczekać 20 minut, a potem potrząsnąć? Czy inaczej? I najważniejsze, powinienem to później opłukać wodą? Może być z kranu?

Jeszcze jedno pytanie: zlewać brzeczkę do fermentatora w taki sposób jak na tym filmiku instruktażowym https://www.youtube.com/watch?v=xBJ3jW_CJ30 w 5:15 bez wężyka? Czy za duże ryzyko?

Z góry dzięki! #piwowarstwo #piwo
  • 9
@ukrainiec: super, bardzo ci dziękuję! Nie mogłem znaleźć niczego, a jestem podczas warzenia :< Jeszcze tylko może ktoś mi podpowie co do drugiej kwestii, a jak nie, to zrobię tak jak na filmiku.
@LowcaAndroidow: nie miałem nawet zamiaru, dezynfekować chcę już przed samą fermentacją burzliwą. I pytałem się, czy mogę do tego fermentora zlać brzeczkę przez filtrator z oplotu bez wężyka jak na filmiku.