Wpis z mikrobloga

Solipiwko Czarna Pitch
Black IPA
Ekstrakt 16.5, 6.5% alk.
88 IBU
Warzone w Zarzeczu

Słody:
- pale ale
- monachijski
- karmelowy
- czekoladowy
- pszeniczny
- barwiące

Chmiele:
- Cascade
- Chinook
- Citra
- Simcoe

Drożdże:
- Safbrew US-05

Warka do 13.08.2015

Jak na razie, Solipiwko daje radę. Sweet Nygus wgniótł mnie w ziemię i zmienił na zawsze moje zdanie o sweet stoutach. Poza tym minimalistyczne etykiety i perfekcjonizm (Wojtek Solipiwko twierdzi, że nie wypuści piwa, które nie będzie idealne). Szkoda trochę, że dopracowanie w najmniejszych szczegółach skutkuje małą ilością premier. Dzisiaj spróbujemy Black IPA, w którym to stylu jak na razie króluje dla mnie Berserker. Zobaczymy, jak wypadnie Czarna Smoła (pitch).
Aromat jest zbilansowaną kombinacją czekolady i owocowych nut amerykańskich chmieli. Przynajmniej z butelki, bo ze szkła czuć głównie chmiel. Barwa czarna, obfita, beżowa, drobna piana.
W smaku mamy dużo paloności oraz chmielowej goryczki. Brakuje mi nieco smaku chmielu, który u konkurentów był wyraźniejszy. Ogólnie ta Black IPA kładzie duży nacisk na Black. Raczej wytrawne, trochę w stronę American Dry Stoutu.
Co by nie mówić, Berserkera ani Hopus Pokus nie pobił. Nie, żeby był zły, ale po Black IPA spodziewam się trochę większego zwrócenia uwagi, że to w końcu IPA, tylko że ciemna.
#piwo #ocenpiwo #degustujzwykopem #craftbeer #browarhipster i nowy tag #thebobolodegustuje
T.....o - Solipiwko Czarna Pitch
Black IPA
Ekstrakt 16.5, 6.5% alk.
88 IBU
Warzon...

źródło: comment_RXiLakgF6lagYnV4dbpaSVAzfUVBezNs.jpg

Pobierz