Wpis z mikrobloga

@erbo: nie, lepiej przyjme % wg ktorej przyrost naturalny spadl [a wg liczbowych wzrosl i to w h-j] bo ciezko odczytac z wykresu, co z tego ze efekt jest odwrotny przeciez nie bede k---a odczytywal miliarda na 1cm
  • Odpowiedz
@erbo: nie no oczywiscie, w koncu gestosc zaludnienia nie ma nic wspolnego z mozliwoscia szerzenia sie chorób i innymi utrudnieniami xD wzrost populacji ze 100 do 200 osob to dokladnie to samo co z miliarda do dwoch miliardow, w koncu obydwa przypadki to 100%, jak cos to ten post jest sarkastyczny, tak tylko zaznaczam bo mozesz nie wylapac
  • Odpowiedz
@erbo:

JKM tym tekstem nie neguje tego że szczepienia obniżyły śmiertelność, tylko stwierdza że mimo szczepień przyrost mamy obecnie niski.

Co? Z którego fragmentu to wyczytałeś? Zacytuj pls. Bo zacytowany fragment jest jasny:

Ogłupieni ro­dzice nawet nie pomyślą, że przecież przez 40.000 lat szczepionek nie by­ło - a przyrost naturalny był znacznie wyższy niż obecnie

Krul puszcza oczko do Czytelnika. Hehe, głupki, nie zauważyli że kiedyś nie było szczepionek,
  • Odpowiedz
@erbo: za to ty całkiem omijasz zdanie korwina o szczepionkach jakby go wcale nie było, sory ono tam jest nie bez powodu, to nie jest tak że p--------ł w pewnym momencie łbem w klawiature i mu się coś tam napisało o szczepionkach a ma r-------y backspace więc nie wykasował - napisał to świadomie i w jakimś celu
  • Odpowiedz
@Aleksander_Newski: Nie no. Akurat ogólnie chodziło mi o samo dwubiegunowe podejście do dyskusji na wypoku. Zresztą niektórych z neuropy też to się tyczy na dobrą sprawę, bo mam wrażenie, że tu zbyt często jest kłótnia o stanowiska, a nie dyskusja o aktualnej sprawie. Ja ostatnio staram się z tym u siebie walczyć i coraz częściej przyznaje ludziom racje jak mnie przekonają. Kiedyś by mi duma nie pozwoliła, a teraz czuję
  • Odpowiedz
@erbo: był Hitler, a mimo to były niższe podatki - Hitler był bardzo zły ale NAWET ON miał niższe podatki, mamy tutaj porównanie kogoś ekstremalnie złego [hitlera] do władz stanowiących obecnie podatki [skąd to wiem? bo porównanie jest między Hitlerem a aktualnymi podatkami], ma na celu zaznaczenie że pod względem podatków rzekomo dobry rząd uciska nas bardziej niż zepsuty do szpiku kości Hitler
Mamy szczpionki, a mimo to mamy niższy
  • Odpowiedz
@erbo: abstrahując od różnicy między korelacją a kauzalnością, ww. wykresu i tego czy Krul ma rację z tym, że przyrost naturalny kiedyś był wyższy. W ramach igraszki intelektualnej załóżmy, że ma rację. Przyrost naturalny był większy. Co to jest przyrost naturalny? Różnica między liczbą narodzin a liczbą zgonów. Teraz przeanalizuj:
(i) w Nibylandii rodzi się 1500 gówniaków, na odrę zdycha 1000, Pn = 500
(ii)w Nibylandii rodzi się 200 gówniaków, żaden nie
  • Odpowiedz
@DerpVEVO: @Dutch:
Państwo, w założeniu, przymusowo szczepi swoich obywateli, nie dlatego żeby zmniejszyć śmiertelność, bo państwa nie obchodzi śmierć obywateli. Państwo, dąży do zwiększenia przyrostu, zwiększenia liczby obywateli, zwiększenia wpływów podatkowy.
Było to doskonale widać przy aferze z 6 latkami do szkół, gdzie państwo nie interesuje dobro jednostek, ale szybsze wpływy podatkowe.

No i jakie są fakty obecnie? Mamy OBECNIE najwięcej przymusowych szczepień w historii, a przyrost bardzo marny.
Wniosek (z
  • Odpowiedz
@verizon: Eeee, ale to nie jest wykres przyrostu naturalnego. Poza tym JKM nie napisał, że przez 40 tyś lat przyrost był cały czas wyższy, tylko że bywał wyższy niż obecnie. Co jest prawdą oczywiście. Czepiasz się jakiegoś szczegółu, a pomijasz istotę która jest bardzo trafna i ciekawa. A ponadczasowa prawda jest taka, że jeszcze nikt nigdy przymusem nic dobrego nie osiągnął. Pokusa do zabawy w boga jest silna, ale wbrew
  • Odpowiedz
@Dutch: @DerpVEVO:
Albo jeszcze innymi słowy JKM mówi tam po prostu że przyrost naturalny był większy kiedy rodzice sami zajmowali się dziećmi, niż w czasach kiedy państwo im je przymusowo szczepi.
  • Odpowiedz
@erbo:

Wniosek (z punktu widzenia państwa) jest taki że te darmowe, masowe, przymusowe szczepienia, wcale nie zapewniły realizacji celu jaki założyliśmy.

O proszę. Jaki cel założyliśmy?
  • Odpowiedz