Wpis z mikrobloga

Polećcie jakąś dobrą książkę, ewentualnie jakieś publikacje/wykłady na temat świata/Europy w okresie wczesnonowożytnym, chodzi mi o dokładne omówienie wieków XVI-XVIII pod możliwie najszerszym kątem, dobrze byłoby w formie ebooka, ale papierowymi wersjami albo dokumentami też nie pogardzę. Szukam i szukam i nic ciekawego nie mogę znaleźć, halpppp!
#historia #ksiazki
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Szukam i szukam i nic ciekawego nie mogę znaleźć

@fiszasty: znajomi wielbiciele nowożytności uwielbiają leciwe już nieco podręczniki Wójcika i Rostworowskiego... przy czym mi, przynajmniej pod względem, nazwijmy to, literackim, podszedł tylko pierwszy z wymienionych autorów.
  • Odpowiedz
@fiszasty: Potwierdzam zdanie @OjciecMarek - podręcznik Wójcika "Historia Powszechna XVI-XVII" jak najbardziej in plus ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jest jeszcze publikacja "Historia powszechna. Wiek XVI-XVIII" co prawda nie czytałem tej książki, ale znam wiele pozytywnych opinii o niej
  • Odpowiedz
@fiszasty: jak chcesz dokładnego omówienia to polskie podręczniki cię rozczarują. Sięgnij lepiej po The Cambridge Modern History (wersja starsza i bardziej szczegółowa dostępna na archive.org, wersja nowsza The New Cambridge Modern History także dostępna w necie). Sam XVI wiek to trzy opasłe tomy. Tylko najpierw lepiej przeczytać coś bardziej ogólnego.
trymvs - @fiszasty: jak chcesz dokładnego omówienia to polskie podręczniki cię rozcza...

źródło: comment_PhCryUGHV3eAWo7VK6trnJlO2i3xDUZ3.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@fiszasty: mamy także po polsku kilka biografii sztandarowych postaci dla XVI wieku do znalezienia w sieci biografie Karola V, Lutra, Kalwina, Henryka VIII, Elżbiety Wielkiej, Henryka Walezego, Filipa II etc. Biografie wydawnictwa PIW (Biografie Sławnych Ludzi) i Ossolineum trzymają wysoki poziom.
  • Odpowiedz
@trymvs: Dzięki dzięki. Mam dość dobre rozeznanie w tej epoce i chodziło mi o dzieła bardziej ogólne, tak, żeby łyknąć w kilka dni w ramach odświeżenia informacji o tym okresie do matury rozszerzonej. Na książki które wymieniłeś z chęcią skuszę się po maturze, teraz jednak muszę zająć się bardziej ogólnymi publikacjami, bo czekają na mnie jeszcze inne epoki.
  • Odpowiedz
@fiszasty: Nie wiem, czy na maturę potrzebujesz sięgać aż po podręczniki akademickie. Nawet na licealną Olimpiadę Historyczną do pytań z podstawy programowej spokojnie starczają podręczniki szkolne - ale, jeżeli chcesz powtórzyć w ten sposób, to warto byłoby się zaopatrzyć/wypożyczyć nową serię podręczników do historii powszechnej PWNu: starożytność - Ziółkowski, średniowiecze - Michałowski (z trudem przeszło mi to przez palce, moim zdaniem to kiepski podręcznik ;s), nowożytność - Wijaczka/Mikulski, XIX wiek
  • Odpowiedz
@OjciecMarek: Mam za sobą właśnie starożytność Ziółkowskiego i średniowiecze Mantueffela (oby dwa udało mi się znaleźć w wersji na kindla). Nie cierpię uczyć się z podręczników szkolnych/vademeców, piszą tam w taki sposób, że prawie nic mi w głowie nie zostaje. Chyba, że znasz jakiś lepszy sposób na powtarzanie tak ogólnej wiedzy, oprócz w/w?
  • Odpowiedz
@fiszasty: Najefektywniejszą metodą jest...samodzielne układanie sprawdzianów, ale na to zabraknie ci zapewne czasu i energii.

Sam zazwyczaj uczę się pamięciówek w najbardziej tępy sposób - czytając wielokrotnie ten sam tekst, a że czytam dość szybko (mniej-więcej 80-90 str/h)...

Mój nauczyciel historii z liceum - a jest to doprawdy świetny nauczyciel, opiekun kilku laureatów Olimpiady Historcznej (w tym, nieskromnie mówiąc, mnie) - wspominał, że opanowywał materiał w dość niecodzienny sposób -
  • Odpowiedz
@fiszasty: Możesz jeszcze spróbować porobić konspekty, w których opiszesz pokrótce poszczególne procesy historyczne (porozwalany na pół strony, stronę krótki schemat złożony ze słów-kluczy), z uwzględnieniem najważniejszych dat, wydarzeń, nazwisk, pomysłów na narrację sekwencji wydarzeń itd.
  • Odpowiedz
@OjciecMarek: Na pewno jest niezła do testów z poszczególnych epok itd., jednak wydaje się zbyt dokładna do powtórzenia historii od starożytności aż po PRL. Poza tym nowa matura z historii, niestety bądź stety, nie wymaga już od ucznia posiadania dokładnej wiedzy stricte historycznej- w większości zadań podane są drzewa genealogiczne/mapy/teksty źródłowe i rzadko kiedy trzeba wykazać się własną wiedzą, liczy się czytanie ze zrozumieniem. Zobacz sobie tegoroczne próbne matury na
  • Odpowiedz
@fiszasty: Fernand Braudel
Kultura materialna, gospodarka i kapitalizm XV-XVIII wiek, t. 1-3, przeł. Maryna Ochab i Piotr Graff, wstęp i red. nauk. Jacek Kochanowicz, Warszawa: Państwowe Instytut Wydawniczy 1992.
  • Odpowiedz